Roger Federer és Gerard Pique vitájáról…

2020. január 13.
by Opistho

Láttál az elmúlt hónapokban cikkeket megjelenni a teniszező és a focista vitájáról, de nem tudod hogyan kezdődött? Vagy még csak nem is hallottál erről az egészről? Semmi gond, álljon itt egy rövid kis összefoglalás a média hathatós segítségével eszkalálódott vitáról Roger Federer, 20-szoros Grand Slam-torna győztes és Gerard Pique, a Barcelona játékosa között.

Nagy meglepetésként, sőt, talán kisebbfajta sokként érte a teniszvilágot amikor Gerard Pique cége, a Kosmos Global Holding aláírt egy 2,7 milliárd eurós szerződést 25 (!) évre az ITF-el, a 119 éves múlttal rendelkező Davis Kupa totális átalakításáról és megváltoztatásáról. Egyeseket már az is zavart, hogy egy másik sportág nagyon is aktív profi versenyzője fog dönteni fontos kérdésekről a teniszben, mások viszont a konkrét javaslatokon akadtak fenn. Amik azért valljuk csak be, meglehetősen radikálisak voltak és eléggé emlékeztettek egy labdarúgó-világbajnokság formulájára. Nincs egész éves játék, sem hazai közönség, sem változó borítások. Kevesebb mérkőzés, több csapat. Persze ebben az írásban inkább az erre adott reakciókat szeretném leírni…

A kép forrása: laronda.es

Az ausztrál teniszlegenda, Rod Laver meglehetősen kritikusan állt az új formátumhoz, Tomas Berdych pedig arról írt, hogy a Davis Kupának vége, meghalt és nyugodjon békében. Majd ki is jelentette, hogy nem fog többé játszani a tornán. Felix Auger-Aliassime sajnálkozott, hogy ő már nem fogja megtapasztalni azt, amit a régi Davis Kupa megnyerése jelentett, Llyeton Hewitt pedig azt mondta, hogy olyan ez, mintha ő elmenne a labdarúgás világába és megváltoztatná a Bajnokok Ligája szabályrendszerét és lebonyolítását. Ion Țiriac persze hozta a formáját és az új Davis Kupát a menekülttáborokhoz hasonlította. Nem volt persze mindenki ilyen negatív az új versennyel kapcsolatban, Rafael Nadalnak például tetszett az ötlet és világosan megmondta, hogy szeretne szerepet vállalni az új torna kialakításában, illetve, hogy alig várja, hogy részt vegyen versenyzőként is.

Roger Federer véleményére természetesen sokan voltak kíváncsiak, főképp azért, mert egy másik, szintén ősszel tartandó csapatversenynek, a Laver Kupának ő volt az alapítója.

Az egész ügy úgy kezdődött, hogy miután 2018 nyarán az ITF az áldását adta Pique új formátumára, ő legelőször novemberi dátumra tűzte ki a versenyt, de később már arról beszélt, hogy szeptember jobb időpont volna az új Davis Kupa lebonyolítására. (Az egy más kérdés, hogy végül mégiscsak novemberi lett az időpont.) A szeptemberi dátum viszont azt jelentette volna, hogy a torna időpontja közvetlenül ütközött volna a Laver Kupáéval. A média persze azonnal szembesítette Federert Pique kijelentésével.

A 20-szoros Grand Slam bajnok először csak annyit válaszolt, hogy szerencsére addig nem lehet döntés, amíg az ATP, az ITF, a Laver Kupa, a Davis Kupa és mindenki más le nem ülnek egymással átbeszélni ezt a kérdést és az esetleges véleménykülönbségeket. Majd kifejtette az is, hogy bár ő soha nem beszélt még Pique-vel, meglehetősen szokatlannak találja, hogy egy focista egyszer csak, a semmiből megjelenik a tenisz világában és ilyen sokan hallgatnak is rá. Azt is mondta, nagyon reméli, hogy a Davis Kupából nem válik Pique Kupa…

„Szükség van újdonságokra, ötletekre teniszben, de olyan ez, mint a Jenga-játék: ha kiveszel egy darabot, vigyázz arra, hogy ne olyat vegyél ki, amitől összedől az egész építmény” – nyilatkozta Federer akkor.

A kép forrása: TennisWorldUSA.com

Ezek után aztán hónapok teltek el, ezalatt Pique csak annyit nyilatkozott, hogy nem beszélt még Federerrel erről a kérdésről. Aztán októberben egyszer csak az egyik interjúban bejelentette, hogy az összes meghívott játékos közül „egyedül Federer nem volt hajlandó részt venni” az új Davis Kupában. Ez egy meglehetősen érdekes nyilatkozat, tekintve, hogy Svájc nem is jutott ki a tornára. „Tudom, neki ott van a Laver Kupa, akármit is mondjon, biztos van némi verseny a kettő között. Remélem a végére sikerül megegyezni egymással”.

A média persze ezek után már úgy tette fel Federernek a kérdést, hogy nem gondolja-e, hogy javítania kéne a Pique-vel való kapcsolatán, aki erre úgy felelt, hogy nincs min javítani, nem vesztek össze, sőt nem is találkoztak még. Az új Davis Kupával kapcsolatban annyit mondott, hogy bár még hivatalosan nem vonult vissza a részvételtől, nem valószínű, hogy játszani fog, tekintve, hogy egyre idősebb és családja van, illetve nem kíván ezres tornát sem kihagyni emiatt. Ezen túl kifejtette azt is, hogy kár erről ebben az évben kérdezni, mert 2019-ben eleve nem is vehetett volna részt, tekintve, hogy a svájciak nem jutottak ki. Erre viszont Pique azzal válaszolt, hogy ők már felvették a kapcsolatot Federerrékkel, egész pontosan az ügynökével, aki azt válaszolta, hogy nyitottan állnak a kérdéshez, de amikor küldtek hivatalos egy meghívót a versenyre, nem válaszoltak.

A média eközben természetesen próbálta minél jobban szítani az ellentétet a szenzáció érdekében. Szinte naponta megjelentek mind Pique, mind Federer egymáshoz intézett szavai, akár kontextusból kiragadottan is. Az esetre már az ITF elnöke, David Haggerty is felfigyelt és szerette volna, ha Federer és Pique leülnek egymással beszélni.

Csakhogy miután hivatalossá vált, hogy Federer nem indul a versenyen, Pique-t a következő hetekben már rendszerint Federerről kérdezgették. Erre pedig már meglehetősen sértődötten reagált a focista. Kifejtette, hogy Federer „gondoljon amit csak akar”, de ő akkor is menni fog a maga útján, hogy Federer nélkül is működni fog a torna és hogy nem érdekli, részt vesz-e rajta. Ezek után pedig bármikor kérdezték a témáról, azzal hozakodott elő, hogy Federer csak azért nem akar részt venni, hogy ő a Laver Kupa sikerében érdekelt és riválisnak tekinti Pique új formátumát.

„Én megértem, a Laver Kupa az ő versenye, az ő gyermeke, a saját tornája érdekeit nézi. Mi csupán magasabb szintre próbáljuk emelni a Davis Kupát, mivel ennek 119 éves történelme van. Össze sem mérhető a két verseny.” – magyarázta a spanyol focista.

A kép forrása: zimbio.com

Erre már azonban a 20-szoros Grand Slam bajnoknak is reagálnia kellett valamit: „Én nem szidtam a Davis Kupát, rengeteget áldoztam már rá és a Davis Kupa is sokat adott nekem. Én nem tekintettem riválisnak, inkább úgy néz ki, hogy ők tekintik riválisnak a Laver Kupát. Ha ez a torna még csak 3 éve létezik és máris riválisként tekintenek rá, az csak mosolyt csal az arcomra. Hogy miért? Mert kiválóan sikerült ez a három év. Nagyon megkedveltem ezt a versenyt. De a Davis Kupának is tovább kell létezni, szerintem inkább azt kéne átgondolni, hogy a Davis Kupát és az ATP Kupát nem kellene-e összekapcsolni valahogy.” – magyarázta Federer.

Ezek után már nem lehetett Pique reakcióját olvasni, csupán azt, hogy napi rendszerességgel éltette a saját tornáját és Rafael Nadal teljesítményét. A spanyol csapat győzelme előtt és után is. Kihangsúlyozta, hogy mennyire örül, hogy Nadal ilyen aktívan részt vesz az új torna kialakításában és játékosként is ilyen aktív. Újra és újra Nadalról beszélt.

És bár ez az írás nem arról szólt, hogy mi az én személyes véleményem az új formátumról, de azt azért Gerard Pique figyelmében ajánlom, hogy legyen bármi a véleménye, de azt kérném, hogy ha lehet, ne tartsa maga elé pajzsként Rafael Nadalt. Nadal győzelme után már így is épp elég nagy a veszély, hogy ez a kérdés is arról fog szólni, hogy a Nadal-drukkerek az új formátum mellett, a Federer-drukkerek pedig ellene érvelnek majd.

Márpedig ez egy sokkal fontosabb, komplexebb kérdés annál, hogy a szokásos Federer-Nadal szembenállás ereje gyűrje maga alá.

A kiemelt kép forrása: antena2.com