Az Australian Open veszélyes az egészségre – meg szabad így rendezni?

2020. január 14.
by Írókéz

Az ausztrál bozóttüzek hatására extrém körülmények uralkodnak Melbourne-ben, az Australian Open helyszínén. Többen felvetették, hogy talán nem is kellene megrendezni a versenyt.

Jelenleg Melbourne a világ legszennyezettebb levegőjű városa. A légszennyezettség mértéke a 400- as érték fölé emelkedett. Mindez a magas hőmérséklettel kombinálva komoly egészségügyi kockázatot jelent a versenyzők és a nézők számára, ennek ellenére a szervezők elindították a selejtezős mérkőzéseket. Dalila Jakupovic egyszettes előny birtokában már csak egy pontra volt a második szett tie breakjétől, amikor a füst miatt olyan köhögőroham fogta el, hogy fel kellett adnia a mérkőzést. A Kooyong Classic elnevezésű bemutató tornán Maria Sharapova és Laura Siegemund mérkőzését a második szettben 5/5-ös állásnál be kellett fejezni, szintén a füst miatt. Úgyszintén a rossz levegő miatt maradt el Rafael Nadal, Alexander Zverev, és David Goffin edzése is. Bernard Tomicot és Eugenie Bouchard-t is kezelni kellett  mérkőzéseik során. Egy labdaszedő összeesett a pálya mellett.

forrás: www.mercurynews.com

Néhány játékos panaszkodik a körülmények miatt, Gilles Simon például a Twitteren tett fel egy gúnyos kérdést: “Amikor olyan orvosokat találunk, akik azt állítják, hogy a 45 fokban történő játék nem veszélyes az Australien Openen, és olyan játékvezetőket, akik szerint a nedves fű nem csúszik Wimbledonban, találnunk kell egy olyan szakértőt, aki igazolja, hogy a levegő minősége megfelelő?”

Mindezek fényében jogosnak tűnik a kérdés: Feltétlenül meg kell rendezni idén az év első Grand Slam tornáját? Hiszen a kontinensnyi országban  válsághelyzet van, természeti katasztrófa sújtja, a levegő pedig veszélyes az egészségre. Nem lenne jobb, hogyha elmaradna a verseny? Vajon etikus dolog ilyenkor sporteseményt rendezni, miközben emberek halnak meg és állatok pusztulnak el százmilliószámra?

A kérdés természetesen álnaiv, és nem is kívánom megválaszolni. Tudjuk, hogy a sportolók a modern kor gladiátorai, feladatuk a szórakoztatás, ők felelősek a cirkuszért a kenyér mellé, és feláldozhatók. The Show must go on, ezt Freddie Mercurytól tudjuk, Money makes the world go round, ezt pedig Liza Minnellitől. A pénz forgatja a Földet. A Föld pedig biztos, hogy még sokáig forogni fog – nélkülünk is.

Kiemelt kép forrása: www.dailymail.co.uk