AusOpen 2020: Djokovic és Federer egy ágon, Fucsovics kiemelttel kezd

Csütörtökön megtartották az év első Grand Slam-tornájának, az Australian Opennek a sorsolását. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a férfi egyes főtáblájáról.

Ha Melbourne környezeti tényezői is úgy akarják, akkor jövő hét hétfőn kezdődik az új év első Grand Slam-tornája, az Australian Open. Magyar idő szerint csütörtök délelőtt tartották meg a főtábla sorsolását, így természetesen kialakultak a lehetséges csapásirányok, melyek közül valamelyik mentén történhetnek majd az események.

Ilyenkor az a legnagyobb kérdés, hogy az első négy kiemeltek közül ki kinek az ágára került? Akkor meg pláne, ha az első három kiemelt nyerte meg a sportág történelmében a legtöbb Grand Slam-tornát. A világelső Rafael Nadal (1.) járt ebből a szempontból a legjobban, hiszen nem Roger Federer (3.) került hozzá, hanem Daniil Medvedev (4.). Igaz, a fiatal orosz sem egy félvállról vehető kihívó: gondoljunk csak a tavalyi US Open döntőjére, vagy éppen az ATP Finals csoportmeccsére.

Felső ág

A 2009-es bajnok Nadal az első fordulóban a bolíviai Hugo Deliennel találkozik. Ezután a Delbonis – Sousa párharc győztese következik, majd a 32 között azzal a Pablo Carreno Bustával (27.) játszhat, akivel páros mérkőzéseket játszott az ATP Kupán. Innentől válhat érdekessé a történet számára, hiszen várhatóan a nyolcaddöntőben Karen Khachanov (16.) érkezhet, aki korábban kemény pályán (2018 US Open) igencsak meg tudta szorongatni a Salakkirályt, vagy éppen Nick Kyrgios (23.), a hazaiak fenegyereke, akivel az elmúlt 1-2 évben nemcsak a pályán, hanem azon kívül is konfrontálódott. Ha veszi ezt az akadályt is Nadal, akkor a legjobb 8 között Dominic Thiemmel (5.) találkozhat. Salakon az osztrák a legnagyobb kihívója, de az utóbbi másfél évben már kemény pályán is képes felvenni a versenyt a Nagy Hármassal. Thiemnek a lehetséges ütközetig várhatóan Kevin Andersonnal és Gael Monfilsszal (10.) is meg kell majd mérkőznie.

2019 nagy berobbanója, Daniil Medvedev egy érdekesnek ígérkező ellenféllel kezdi meg a tornát, hiszen az itteni tavalyi negyeddöntőst, Frances Tiafoet sorsolták hozzá. A későbbiekben is játszhat pikáns meccseket, hiszen ha érvényesül a papírforma, akkor a 2008-as döntőssel, Jo-Wilfried Tsongával (28.) mérkőzhet meg a legjobb 32 között. A nyolcaddöntőben pedig a 2014-es bajnok Stan Wawrinka (15.) lehet az ellenfele. Az első 10 kiemelt közül Alexander Zverev (7.) került az ő negyedébe. A fiatal német aránylag jól járt a sorsolással, hiszen olyan teniszezők kerülhetnek az útjába, akik inkább 2-3 éve élhették meg karrierjük legszebb napjait (Rublev (17.), Basilashvili (26.) Cecchinato). Egy két nyert szettig tartó meccsen joggal lehetne optimista Zverev, azonban eddig egy teljesen más arcát mutatta meg a legnagyobb tornákon. Lassan “panel-kérdéssé” válik, mikor jön el az ideje annak, hogy a GS-eken is tudja hozni tudása legjavát? Addig leginkább a friss dohai bajnok, Rublev is reménykedhet a főtábla Zverevhez közeli részén.

Alsó ág

“G.O.A.T.”-ok csatája az elődöntőben az alsó ágon valósulhat meg, ehhez azonban addig Novak Djokovicnak (2.) és Roger Federernek (3.) is hibátlannak kell lennie. A címvédő és hétszeres bajnok szerb a német Jan-Lennard Struff ellen kezdi meg szereplését, és lehetséges hogy az első héten a világranglista 35. helyezettje lesz a legnehezebb ellenfele. Győzelem esetén szabad-kártyás vagy selejtezős vetélytárssal folytatja, az első jelentős akadályt a szívós argentin, Diego Schwartzman (14.) jelentheti, amennyiben ő nem kap ki Djokovic honfitársától, Dusan Lajovictól (24.).

A 16-szoros Grand Slam-bajnok negyedébe az ATP Finals címvédőjét, Stefanos Tsitsipast (6.) sorsolták. A görögök üdvöskéje nem egyszer győzte már le a szerbet kemény pályán, így joggal érezheti magát kihívónak. A lehetséges negyeddöntőig azonban olyan neveken kell majd előre láthatólag átverekednie magát, mint Kohlschreiber, Raonic (32.), nem beszélve a 2018-as döntős Marin Cilicről, vagy éppen Roberto Baustista Agutról (9.) sem, aki ellen kiharcolta tavaly karrierje első GS-elődöntőjét.

Egy negyeddel feljebb Federer az amerikai Steve Johnson ellen fog kezdeni, majd Krajinoviccsal illetve Hurkaczcsal (31.) folytathatja. Összességében szerencsésen járt a GS-rekorder, de a legjobb 16 között Grigor Dimitrov (18.) okozhat neki kellemetlenségeket. A bolgár teniszező 2019 végén ismét közel volt karrierje legszebb napjaihoz, mi több, a US Open negyeddöntőjében éppen Federert győzte le. Mindemellett ez a korábbi ATP Finals bajnok kedvenc Grand Slam-tornája, korábban két negyeddöntőt (2014, 2018) és egy felejthetetlen elődöntőt játszott  (2017: Nadal ellen). A bolgár levesébe azért a kanadaiak tehetsége, Denis Shapovalov (13.) beleköphet. Fontos itt megjegyezni, hogy a balkezes teniszező első körös ellenfele Fucsovics Márton lesz. Federer pedig a papírforma alapján két olaszt várhat a negyeddöntőre, Fabio Fogninit (12.) vagy Matteo Berrettinit (8.).

A teljes főtábla megtekinthető itt.

A borítókép forrása: tennis365.com