Két doppinggyanús eset egy hét alatt

2020. január 16.
by kert

Kellemetlenül érinti a sportágat az Ausztrál Open előtt, hogy a férfi páros világelső Robert Farah, és az egyéni 78. Nicholas Jarry is pozitív mintát adott

A kolumbiai Farah, aki honfitársával, Juan Sebastian Caballal 2019-ben megnyerte a páros versenyt Wimbledonban és a US Openen is, néhány napja jelentette be, hogy személyes okokból kihagyja az Australian Opent. Az indok abban keresendő, hogy a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) további döntésig felfüggesztette, miután egy versenyen kívüli ellenőrzésen adott mintájában a Boldenone nevű szteroid nyomait találták, amely elsősorban testépítők körében használatos.

A chilei Jarry szervezetében még a novemberi Davis Kupa döntő során találtak a doppingellenőrök Stanozolol és Ligandrol teljesítménynövelőket.

Mindkét versenyző ártatlannak vallja magát és határozottan állítják, hogy a tiltott szerek véletlenül jutottak a szervezetükbe.

Farah azt mondja, az elmúlt időszakban rengeteg doppingellenőrzésen esett át, és mindannyiszor rendben találtak mindent: “A kérdéses mintavétel előtt két héttel ellenőriztek Shanghaiban, negatív eredménnyel. A kolumbiai olimpiai szövetség már kiadott egy nyilatkozatot, hogy a hazai hús tartalmaz Boldenont, és ez hatással lehet a sportolók doppingtesztjére.” – nyilatkozta. “Nyugodt vagyok, mert tudom, hogy világéletemben tisztességesen dolgoztam. Most még keményebben edzek, hogy mielőbb visszatérhessek.”

Jarry az orvosa által felírt multivitaminra gyanakszik: “Hangsúlyozni szeretném, hogy szándékosan sohasem szedtem semmilyen tiltott szert. A mintámban talált anyagok koncentrációja olyan alacsony, hogy az amúgy sem volna alkalmas teljesítménynövelésre. Úgy tűnik, az orvosom által javasolt, Brazíliában gyártott vitamin készítmény szennyeződhetett ezekkel a szerekkel. A jogi képviselőimmel mindent megteszünk a helyzet gyors tisztázásáért, így teljes mértékben együttműködünk az ITF-fel a vizsgálat során.”

Mindkét teniszezőnek ki kell hagynia a hétfőn kezdődő Ausztrál Opent.

Forrás

A kiemelt kép forrása: https://www.newsdigitales.com/