Federert megérintette a kiesés szele

2020. január 24.
by revan07

Végletekig kiélezett ötszettes csatában jutott a legjobb 16 közé a svájci Roger Federer.

Bár Millman verte már meg Grand Slamen Federert, az előző fordulós játéka alapján a svájci bizakodhatott egy simább mérkőzésben. Federer azonban rendesen beragadt az első szettben, amiben 2-1-nél elveszítette az adogatását. Millman rendkívül pontosan, nagy súllyal játszott, míg Federer sokat rontott, kiváltképp a fonák oldalról megütött tenyeresei nem működtek, és kezdetben a szerváival is szenvedett. 5-2-nél aztán Federer először hozott egy rá jellemző, 1 perces adogatójátékot, majd varázslatos játékkal vissza is vette a korábban elbukott szerváját. Némileg váratlanul a következő játékban néhány ki nem kényszerített hibának és kettős hibának köszönhetően simán odaadta a szettet Millmannek. 4-6.

A folytatásban Federer stabilizálta a szervajátékát, mindketten magabiztosan hozták az adogatásaikat. Az első bréklabda 5-5-nél jött el, ezzel Federer nem tudott élni. A játszma eljutott a rövidítésig, ahol Federer magasabb üzemmódra kapcsolt, és remek játékkal, sima 7-2-vel behúzta a tie breaket. 7-6.

A harmadik szettben 4-4-ig ismét fej-fej mellett haladtak, ekkor Federernek volt lehetősége brékelni, de Millman hárította a lehetőséget. 5-4-es Federer vezetésnél Millman a szettben maradásért adogatott, 40-15-ről azonban nem tudta befejezni a játékot, Federer pedig eljutott szettlabdáig. Az első szettlabdát még hárította Millman egy remek szervával, a második játszmalabdát azonban egy hosszúra ütött fonáknak köszönhetően elbukta elvesztette. 6-4.

Amikor már kezdett simának tűnni a meccs, Federer nem tudott élni a lehetőségeivel, majd ismét kisebb gödörbe került. Millman megköszönte a lehetőséget, 3-3-nál brékelt, és ezúttal nem engedte ki az előnyt a sokat rontó Federer ellen. 4-6.

Jöhetett a döntő játszma, ahol 1-1-et követően Millman ismét brékelt, Federer először állt igazán közel a kieséshez. Bár labdája is volt a 3-1-hez az ausztrálnak, Federer a 3. bréklabdáját kihasználva, agresszív tenisszel kiegyenlített. Ezt követően bréklehetősége már csak Millmannek volt 3-3-nál, ezeket Federer koncentrált játékkal hárította, a meccs pedig eljutott a döntő szett tie breakig. Federer rögtön elbukta az első szervapontját, így Millman 3-0-ás előnyre tett szert a 10 pontig tartó rövidítésben, az előnyét pedig újabb mini brékkel, és szenzációs játékkal egészen 8-4-ig tudta növelni. Az ausztrál ekkor neki állt gondolkodni, Federer pedig nem hibázott többet: 6 pontot zsinórban behúzva megnyerte a 4 óra 7 percig tartó mérkőzést. A meccsen végül Millman 40 W/ 47 UE mutatóval végzett, Federernél ez az arány 61 W / 82 UE(!) volt.

A svájcira a következő fordulóban Fucsovics Márton vár.

Roger Federer – John Millman 4-6;  7-6(2); 6-4; 4-6; 7-6 (8)

Kiemelt kép forrása: ausopen.com