A Federer-Djokovic meccs esélyeiről

2020. január 29.
by Opistho

Kereken 50. alkalommal mérkőzik meg egymással Novak Djokovic és Roger Federer. Djokovic összesen hétszer, Federer hatszor nyerte már meg ezt a tornát és Rafael Nadal kiesésével tovább nőtt az esély, hogy az egyikük növelni tudja győzelmeinek számát. Az előzmények azonban nem egy kiegyenlített, egyenlő esélyekről induló találkozót sejtetnek.

Federer és Djokovic találkozója előtt nézzünk végig néhány adatot:

1. Első itteni mérkőzésük 2007-ben volt itt, az akkori zöld színű, rendkívül gyors Rebound Ace műanyagon, amit az akkor fiatal Djokovic ellen Federer sima három játszmában hozni tudott. A következő évben azonban bevezették a Plexicushion nevű, kék színű, lényegesen lassabb, ma is használatban lévő borítást. Azóta pedig a 10 lejátszott szettből 9-et nyert meg a szerb teniszező. Összesen egyet sikerült megnyerni Federernek, 2016-ban, amikor már 0-2 hátrányban volt. (Azonban azt is tegyük hozzá, hogy 2008-ban Federer szervezete még mindig a mononukleózis nevű betegség utóhatásaival kínlódott. Az orvosok nem is engedték volna neki, hogy pályára lépjen, de csak hónapokkal később derült ki, hogy mi történt valójában. Federer azt hitte, hogy gyomorrontásról van szó és miután kihagyta a felvezetőtornát, csodával határos módon így is elődöntőbe jutott. És itt győzte le 3 szettben Djokovic. Tehát az a mérkőzés még, 1 évvel a sima Federer győzelem után, 2008-ban, nem tükrözhetett reális erőviszonyokat.)

2. Az idei labdák és borítás nem a gyors, támadótenisznek kedveznek, ahogy azt Federer és Millman találkozóján is láthattuk. Ez nem a 2017-es torna, ahol Federer lapos ütései nagyon komoly fegyvernek számíthattak esti körülmények között is. Ez nem árt az esélyeknél számításba venni.

3. Fontos megemlíteni, hogy Federer csak három Australian Opent nyert ezen a borításon, a másik hármat még a régi felületen nyerte meg. Djokovicnak ellenben ez a legsikeresebb pályája. Olyan ez számára, mint Federernek Wimbledon, vagy Nadalnak a Roland Garros. Aki le akarja győzni, annak tehát olyan nehéz dolga van, mint annak, aki az utóbbi két játékost akarja legyőzni kedvenc Grand Slam tornáján.

4. Persze, ez egy közhely, de Federer 39 éves lesz. Ami nem azt jelenti, hogy emiatt ne lennének rá érvényesek ugyanazok a szabályok. Csak azt, hogy ő maga már tudja, hogy egy komolyabb sérülés mit jelenthet a számára. A negyeddöntő után elmondta, hogy reméli, hogy rendbe jön, nem tudja biztosan, de mindent meg fog tenni. Federer mentalitását ismerve nem valószínű, hogy visszalépne pár órával a meccs előtt, de az valószínű, hogy ha a mérkőzésen fájdalmai lesznek, akkor ugyan végig fogja játszani, de a karrierjét nem fogja kockára tenni. Az utóbbi két évben elég sok nyilatkozata utalt erre, hogy tudja jól, nem kockáztathat. És persze miért is tenné, hiszen Wimbledon még ott van neki, ahol továbbra is komoly esélyei lehetnek, főleg egy szerencsésebb sorsolással.

5. Federer eddigi karrierje során soha nem fordult még elő, hogy két öt játszmás mérkőzést követően legyőzte volna Novak Djokovicot. És csak összesen kétszer fordult elő, a 2009-es Roland Garroson és a 2017-es Australian Openen, hogy két ötjátszmás mérkőzést követően Grand Slam döntőbe sikerült jutnia. 2012 óta egyszer sem nyert Federer Grand Slam tornán Djokovic ellen, 2009 óta pedig, tehát 11 éve keménypályás Grand Slamen.

Röviden összefoglalva tehát az esélyek igen, egy irányba mutatnak jelenleg. Djokovic a múltban is legyőzte itt Federert, a játék lassúsága Djokovicnak kedvez, Djokovic házi tornája ez, Federer sérülése sebezhetővé teszi, karrierstatisztikák is Federer ellen szólnak.

Azonban az biztos, hogy bármilyen különös is ez, ez akár előnyére is válhat a végén Federernek. Ha sikerült egészségesen kijönnie a pályára és az „esélytelenség” hatására szabadon, nyomás nélkül játszik, akár meg is lepheti Djokovicot.

Nemsokára meglátjuk. (Ha Federer nem lép vissza.)

A kiemelt kép forrása: zimbio.com