AusOpen 2020: Sofia Kenin nyerte a hölgyek versenyét

2020. február 1.
by maratsafin

A hölgyeknél amerikai bajnoka van az ausztrál GS-nek, és a győztest nem Serena Williams-nek hívják. Erre legutobb 2002-ben volt példa, akkor Jennifer Capriati tudott címet védeni.

Az elmúlt években sok jó női Major döntőt láthattunk, közte jó párszor az először döntőbe jutó játékos meg is tudta nyerni a trófeát. Az év első Grand Slam tornája az utóbbi évek legszínvonalasabb női versenye volt. Nem sokáig szólt Serena Williams esetleges rekorddöntéséről, hiszen már a harmadik fordulóban búcsúzni kényszerült a huszonháromszoros győztes.

A teljesség igénye nélkül Coco Gauff és Naomi Osaka összecsapása, Sofia Kenin győzelme a fiatal amerikai vetélytársa ellen, a kínai Wang teljesítménye, valamint az alsó ágon Pliskova és Pavlyuchenkova, vagy éppen a döntős Garbine Muguruza utolsó két mérkőzése is minden igényt kielégítő volt.

Az, hogy előzetesen sem Sofia Kenin, sem a spanyol döntőbe jutása nem volt várható, nem meglepő női fronton, de amit játszottak az nagyon rendben volt.

Az első szett a rutinosabb, kétszeres Grand Slam-győztes Muguruza minimális fölényét hozta, egy hosszú adogatójátékban már 2-1-nél breakelőnybe került, és 4-2-nél ezt lehetősége nyílt megduplázni. A fiatal amerikai ma zseniális volt bréklabdáknál, itt négyet hárított, majd gyorsan egyenlített. Mivel utána még egyszer elvesztette szerváját, Muguruzának lehetősége volt kiszerválni a szettet, és a spanyol élt a kínálkozó alkalommal, közel egy óra alatt alakult ki a 6-4. Kenin a rutintalansága miatt is vesztette el, a 9 nyerő mellett a 15 hiba soknak bizonyult.

A második játszma már az amerikai fölényét hozta. Női mezőnyben ritkán látható, Kenin mindössze három adogatópontot bukott a szervái mögött, miközben Muguruzát kétszer is lebrékelte. 6-2-vel jött az egyenlítés, és mindösszesen négy ki nem kényszerített hibát jegyezhettünk fel a fiatal lánynál.

A döntő szettben is az amerikai maradt lendületben, az ekkorra már valóban fáradó spanyol abban bízhatott, hogy Kenin esetleg meginog a lehetőség kapujában. Érdekes volt a kontraszt labdamenetek között az arcán nagyon látszott a feszültség, de a játékában ennek nyoma sem volt. Amit pedig 2-2 után nyújtott, az a legnagyobb bajnoknak is becsületére vált volna! Először 0-40-ről fordította meg adogatójátékát, négy nyerővel és egy ásszal (12 bréklabdából 10-et hárított élete első döntőjében), majd a következő Muguruza adogatást 40-15-ről fordította meg, bár tegyük azt is hozzá, hogy itt a spanyol kettőshibái segítették Kenint.  4-2 után az első GS győzelem kapujában álló Kenin könnyedén hozta a szervajátékát, és már csak egy lépésre volt karrierje eddigi legnagyobb sikerétől. Azt a lépést pedig gyorsan megtette, újra 40-15-ös állásból fordított, az első meccslabdát még elrontotta (ez volt egyben az első elhibázott bréklabda is), de a másodiknál Muguruza kettős hibája Sofia Kenin bajnoki címét jelentette! Ebben a játszmában nyújtott 11-4-es mutató kimagasló!

Leírtuk már egyszer-kétszer az új Grand Slam győztes játéka esetén, itt is igaz, ezzel a játékkal csak rajta múlik, hogy érkeznek-e a további sikerek. A női tenisz pedig újra bizonyította igenis nézhető, élvezhető, és nagyon lehet szorítani a lányoknak a kiszámíthatatlanságuk ellenére, vagy éppen azért!

Nagy gratuláció Sofiának, és Gabrine-nek is, éljenek a csajok!