Valójában nem is nevezte „senkinek” Muguruza Babos Tímeát 2018-ban

2020. február 1.
by Opistho

Még ma is nagyon sok teniszes oldalon látni, hogy a kétszeres Grand Slam bajnok Garbine Muguruzát a magyar teniszrajongók rendkívül ellenszenvesnek tartják és ellene szurkolnak, mert, úgy tudják, hogy sértegette Babos Tímeát. Csakhogy a történetből egy szó sem igaz…

Miután láttam, hogy Muguruza és Kenin döntőjét megelőzően még most is rengeteg magyar hozzászóló haragszik a spanyol játékosra és hogy a Babos Timit ért inzultus miatt szurkolnak inkább Sofia Keninnek, úgy gondoltam, hogy az igazság megkívánja, tisztázzuk végre ezt a dolgot.

Valójában ugyanis ez az eset nem is történt meg. Egy félreértés miatt terjedt el a magyarországi internetes oldalakon az a téves információ, hogy a 2018-as Monterrey Open döntője alatt Garbine Muguruza az edzőjének beszélve egy „kib**ztott senkinek” nevezte ellenfelét. A felvételt visszahallgatva azonban egyértelműen kiderül, hogy Muguruza egyetlen szót sem szólt ellenfeléről, sem pozitív, sem negatív jelzőkkel nem illette mérkőzés közben.

Nézzük meg, hogy pontosan mi történt. Garbine Muguruza bajban volt a 2018-as Monterrey Open döntőjében, miután elveszítette az első szettet. Az egyik szünetben, amikor az edzője beszélt vele, látszott is, hogy mennyire haragos, mikor a csapatára nézett. Az edző meg is kérdezte tőle, hogy miért ilyen dühös rájuk, mármint a saját csapatára, amikor ők csak szeretnék, hogy jobban játsszon. Erre Muguruza azt válaszolta, hogy „I’m not pissed at you… or nobody”. Vagyis hogy nem mérges rá, vagy bárki másra. (Nyelvtanilag egyébként a mondat hibás, mert „nobody” helyett „anybody” lett volna a helyes.)

Ezt követően az edzője azt mondta neki, hogy csak teniszezzen, hogy arra koncentráljon. Erre pedig Muguruza úgy válaszolt, hogy „I am f**king playing tennis”, vagyis „kib**zottul teniszezek”. És ennyi a történet, nem esett szó Babos Timiről. A mérkőzést pedig ezek után megfordította és megnyerte Muguruza.

Sajnos azonban ez egyik magyar sportoldal mindezt valamilyen okból úgy írta meg, hogy a spanyol teniszező valójában Babost sértegette és afféle szenzációként jelent meg a hír. Ezt ezek után szinte a teljes magyar sportmédia átvette (a Teniszvilág.com nem volt kötöttük) és igazi hírként jelent meg. A magyar közönség pedig rendkívül megharagudott Muguruzára vélt mondatai okán.

A történet ráadásul nem ért véget, még Babos Tímea apjához is eljutott a téves hír, mi szerint a lányát ilyen jelzővel illették. Az egész ország azóta is tele van olyan drukkerekkel, akik Muguruza ellen drukkolnak, emiatt a tévedés miatt.

A legfélelmetesebb az ügyben, hogy milyen hatalma van még a sportmédiának is. Akár évekkel később is rajta maradhat valakin egy hazug vád, csak mert az emberek elhiszik, amit olvasnak az interneten. Ugyanezt könnyen lehet megtenni akkor is, ha tenisznél komolyabb dolgokról van szó. Az egyetlen elkerülési mód, hogy adott esetben, kétséges ügyek esetén érdemes utánanézni, hogy az adott hír igaz-e. Nyugodtan tegye meg ezt bárki, akár itt megjelent írásokkal kapcsolatban is. Még az a szerencse, hogy Muguruza és csapata nem tud magyarul, különben lehet, hogy szinte az összes magyar teniszoldalt beperelhetné a – népszerű kifejezéssel élve – „fake news” miatt. Arról pedig még szót sem ejtettem, hogy vajon mennyire etikus a mérkőzés közben feldúlt játékosokat kihallgatni és az alapján ítélkezni róluk.

Aki pedig idáig utálta emiatt Muguruzát, az most tudja végre meg, hogy egész idő alatt az eset nem is volt valóságos.

A kiemelt kép forrása: tennisworldusa.com