Marcelo Rios csalással vádolja Agassit

2020. február 19.
by kert

A korábbi chilei világelső azzal vádolja Andre Agassit és az ATP-t, hogy összejátszottak az amerikai sztár doppingeseteinek eltitkolása érdekében

Andre Agassi Open című életrajzi könyvében bevallja, hogy 1987-ben metamfetamin használatán érték egy doppingteszt során. A büntetést sikerült elkerülnie, arra hivatkozva, hogy figyelmetlenségből került a szervezetébe a tudatmódosító szer.

Marcelo Rios Agassi kortársa és riválisa volt, 1998-ban két alkalommal le is győzte őt. A chilei La Tercera újságnak adott nyilatkozatában most azt állítja, hogy annak idején Agassi nem csak egy, hanem négy alkalommal is pozitív tesztet produkált, azonban ezeket az eseteket az ATP szándékosan eltitkolta a nyilvánosság elől: “Ő volt Agassi, és nagy szarban lett volna a tenisz és az ATP-t, ha fény derült volna rá, hogy az egyik legnagyobb sztár tiltott szert fogyasztott.” – mondta Rios.

Agassi a 90-es évek egyik legnagyobb játékosa volt. 101 hetet töltött a világranglista élén, és ötödik férfiként sikerült teljesítenie a karrier Grand Slam-et. A könyvében megírt beismerő vallomás után számos kritika érte az ATP-t, a nemzetközi doppingellenes ügynökség, a WADA szigorú vizsgálatot is elrendelt a szervezetnél, de Agassi büntetése végül ekkor is elmaradt.

Rios beszélt a közelmúltban kipattant, és honfitársát, Nicolas Jarry-t érintő doppingvádakról is. Jarry mintájában a tavaly novemberi Davis Cup Finals során elvégzett doppingteszt alkalmával találtak sztanozolol és ligandrol teljesítménynövelőket. Jarry szintén arra hivatkozik, hogy tudta nélkül, nem szándékosan kerültek a szervezetébe az anyagok.

“Az én időmben még csak vizeletmintát vizsgáltak, ma már vértesztet is végeznek. Gyakorlatilag lehetetlen elkerülni a lebukást.” – vélekedik Rios. “Nico [Jarry] nagyon ki van borulva, de én biztosítottam róla, hogy bármi történjék is, a barátom marad és mellette állok.”

Forrás

A kiemelt kép forrása: https://www.noticiasdegipuzkoa.eus/