Visszavonult Maria Sharapova!

2020. február 26.
by maratsafin

Eddig egyetlen kedvencem volt női teniszben, a bizonyos wimbledoni döntő óta, és nem látom, hogy változna. 2004-ben üstökösként robbant be a női teniszbe, 17 évesen legyőzve Serena Williams-t. Most pedig 32 évesen visszavonult.

Aki szereti a női teniszt (vagy legalább fél szemmel követi az eseményeket), biztosan emlékszik arra a wimbledoni fináléra. A mérkőzés alatt, és után történtek nagyban meghatározták Masha karrierjét. Ahogy önéletrajzi könyvéből kiderült, látta, hallotta ott sírni az amerikait. Ami biztos, az vereség komoly nyomot hagyott az amerikaiban, Serena onnantól  minden meccsükön hatalmas koncentrációval játszott, és többé nem adott esélyt az orosznak.

Sharapova pályán kívül elért eredményeit sokszor elhomályosították azt, amit ott nyújtott, pedig az sem kevés.

A 32 éves orosz egy csillogó karriert tud maga mögött, amelyben a teljesítette a karrier Grand Slam-et, 36 WTA címet nyert, és 21 hetet töltött a WTA világranglista élén, ő volt az első orosz világelső. Első nagy sikere 17 éves korában, a már említett 2004-ben Wimbledonban volt, két évvel később az US Open címet vette át. További két évvel később, 2008-ban triumfált az Australian Open-en, majd kis kihagyással két franciaországi győzelem  2012-ben és 2014-ben a Roland Garrosson. Ezenkívül megnyerte a 2004. évi WTA bajnokságot, a 2008. évi Fed kupát, és ezüstérmet szerzett a 2012. évi londoni olimpián.

Hatalmas küzdő volt, a mentális ereje legendás volt, volt olyan időszak, mikor a döntő szettes mérkőzéseket sorozatban nyerte. Amennyire imádta a közönség, a játékostársaival nem nagyon volt baráti a kapcsolata. Nem csak legyőzni, ő mindig megsemmisíteni akarta ellenfeleit, élet halál harc volt neki minden mérkőzés.

Pályafutását sorozatos vállsérülések szegélyezték, amelyek során többszöri műtétet végeztek el, legutóbb 2019-ben került sor. A Vogue és a Vanity Fair bemutatójában jelentette be a szándékát, hogy abbahagyja a sportot, amelyben felvázolta a játék iránti szeretetét, valamint az egymást követő problémák az ő versenyképességére kárára váltak.

„Tenisz – búcsút mondok” – írta.

„Az életemet adtam a teniszért, és a tenisz az életet adta nekem. Hiányzik minden nap. Hiányzik az edzés és a napi rutin: hajnalban ébredni, a bal cipőmet a jobbom elé helyezni, és bezárni a pálya szegélyező kaput, mielőtt elütném a nap első labdáját. Hiányzik a csapatom, az edzőim. Hiányozni fognak azok a pillanatok, amikor apámmal ülünk az edzőpálya padján. A kézfogások – nyert vagy vesztes meccs után – és a sportolók, akik akár tudták, akár nem, akik arra késztettek, hogy a legjobbamat tegyem a pályára.”

„Visszatekintve rájöttem, hogy a tenisz volt a hegyem. Az ösvényem tele volt völgyekkel és kitérőkkel, de a csúcsról a kilátás hihetetlen volt. 28 év és öt Grand Slam-bajnoki cím után azonban készen állok egy másik hegy megmászásra – más típusú terepen való versenyzésre. ”

Noha Sharapova még nem fedte fel a közvetlen terveit, felvázolta viszont azokat az örömöket, amelyekre vágyakozik.

„Néhány egyszerű dolog van, amire nagyon várok: csend érzése a családommal. Egy nyugodt reggeli csésze kávé. Váratlan hétvégi kiruccanások. Az általam választott edzések (hello, tánc tanfolyam!) ”- mondta.

„A tenisz megmutatta nekem a világot – és megmutatta, mivé válhattam. Így teszteltem magam és jobbá és jobbá váltam. Bármit is választhatok a következő fejezethez az életemben, a következő hegyemnek, továbbra is harcolok. Még mindig mászok. Még mindig törekszem a fejlődésre. ”

Sharapova a pályán kívül is figyelemre méltó teljesítményt nyújtott. Népszerűségét kihasználva, az egyik első női sportoló lett, akinek a szponzori bevételei jócskán meghaladták a pénzdíjjal kereset jövedelmeit. Amikor a csúcson volt, sorban álltak a kegyeiért a nagyobbnál nagyobb cégek. Vállalkozása a SugarPova szintén sikertörténet!

2016. januárban a szervezetében tiltott szert mutattak ki, melynek következtében kétéves eltiltást kapott. Az eltiltás ellen fellebbezést nyújtott be a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, amely a büntetést 15 hónapra csökkentette, így 2017. április 26-tól ismét versenyezhetett. Az eltiltás sokakat megosztott, a meldonium nevű tiltott szert mutatta ki. A szer 2016. január 1-től került fel a WADA tiltólistájára. Sharapova elismerte a pozitív doppingtesztet, és elmondta, hogy öröklődő szívritmuszavara és cukorbetegsége miatt 10 éve szedi a meldoniumot is tartalmazó Mildronate nevű gyógyszert, amely korábban nem volt tiltott.

Ez az eltiltás, bár nem beszélt róla sosem, megtörte a pályafutását. Visszatérése után már nem tudott komoly hatással lenni, mindösszesen egy tornát nyert még 2017-ben Kínában. Millió nagy mérkőzését kiemelhetném, a legutolsó meghatározó győzelme nekem a 2017-es visszatérése után a US Open-en az első fordulóban az akkor világelső Halep ellen.

Sajnos Maria nem volt ránk tekintettel, bár sejthető volt a visszavonulás, az azonnali hatály azt jelenti elbúcsúzni a pályán nem lesz lehetőség tőle!

Köszönünk mindent Sharapova!