Miért nyeri meg Djokovic szinte az összes tie break-et?

2020. március 10.
by Írókéz

Novak Djokovic 18/0-ás mérleggel kezdte a 2020-as évet. A szuper szerb igencsak begyújtotta a rakétákat, de a győzelmeken túl van egy, még ennél is figyelemre méltóbb eredménye: Idén 8 tie breaket játszott le, és valamennyit megnyerte. Még impresszívebb a mérleg, ha visszamegyünk a tavalyi wimbledoni bajnokságig, ugyanis az acélszöcske az azóta lejátszott 18 rövidítéséből 17-et megnyert. Mégis, minek köszönhető ez az ijesztő dominancia a szettek végjátékában?

Djokovic mindig is jól játszotta a tie break-eket, pályafutása összes rövidítésének 64,5%-át megnyerte. A közelmúlt mérlege viszont valami egészen más dimenziót sejtet. A sikerben valószínűleg szerepe van a hatalmas edzésmunkának, amit a szerb elvégzett, és talán Craig O’Shanessy-nek is, aki a világ egyik legelismertebb elemzőjeként nemrég még Djokovic csapatának tagja volt.

Novak alaposan megtanulta, hogyan kell játszani a szetteket eldöntő rövidítésben, és ugyanazt a mintát alkalmazza minden alkalommal, egyre sikeresebben. A tie break arról szól, hogy maradj a pályán, maradj versenyben, és ezeket a fontos pontokat a saját feltételeid szerint játszd le, azaz a te játékodat játsszátok, ne az ellenfélét. Nincs szükség arra, hogy ilyenkor húzd elő a nyulat a kalapból, és életed legszebb, egyben legkockázatosabb ütését sem ilyenkor kell megpróbálnod.  A tie break a nem-hibázásról szól. Az ellenfél számára hihetetlenül kellemetlen, hogy ezekben a fontos szituációkban, óriási nyomás alatt újabb és újabb ütéseket kell ütnie az alapvonalról egy olyan helyzetben, amelyben nem igazán szeretne lenni.

Tudom, hogy ezzel feltépem a még be nem gyógyult sebeket (elnézést is kérek érte), de muszáj visszamenni a 2019-es wimbledoni döntőig, ahol Roger Federer három rövidített játszmát is elveszített Djokoviccsal szemben, köztük a mérkőzést lezáró, döntő szett 12/12-nél lejátszott szuper tie-t is. Ez alatt a 3 játék alatt összesen 33 pontot játszottak, ezekből Federer 19 ki nem kényszerített hibát ütött. Djokovic összesen 1-et, a returnöket nem számítva. Egészen döbbenetes. Ez az egy hiba is a harmadik szett rövidítésében, 5/1-es vezetésnél történt. Összehasonlításképp: Az első szett végjátékában Federer 5/3-ra vezetett, majd ütött az alapvonalról 4 ki nem kényszerített hibát, és ezzel elbukta a játszmát. A Winner/UE arány a 3 tie break-ben Federer részéről 7/20, míg Novakéról 2/5 volt, azaz 2 nyerő ütéssel 3 rövidített játszmát nyert meg.

forrás: www.theguardian.com

Hogy mennyire a szerb címvédő játékát játszották ezekben a végjátékokban, mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy Roger a meccs többi részében bátran rohamozta a hálót, 65 röptepontból 51-et meg is nyert, míg 15 szerva-röpte kísérletéből 13 sikeres volt. Viszont a 3 tie break-ben összesen 3-szor ment fel a hálóhoz, és ezekből a kísérletekből mindössze 1 pontot szerzett. A 33 lejátszott pontból 20 alkalommal alapvonalcsata alakult ki, ebből 16 alkalommal Djokovic került ki győztesen. 8 olyan pont volt, amikor legalább 10-szer ütöttek labdába, ezekből 6-ot nyert meg a világelső.

Kétségtelen, hogy Novak Djokovic mára külön klasszist képvisel, ami a tie brek-ek lejátszását illeti, de kiemelkedő mentális erejét, és koncentráló-képességét más statisztikák is alátámasztják. Van egy rendkívül érdekes kimutatás, tényleg érdemes végigböngészni. Az Infosys ATP Stats Under Pressure Leaderboard táblázata figyelembe veszi a hárított, valamint értékesített break-labdákat, a tie break mérleget és a megnyert döntő szettes meccsek arányát, és ezek alapján a játékos mellé rendel egy Under Pressure Ratinget, azaz, mennyire játszik jól az illető nyomás alatt, a legfontosabb pontoknál. Ezen a listán is Djokovic az első, Samprast, Nadalt és Federert előzi. A készítők igyekeztek releváns mutatókkal dolgozni, de azért a statisztika itt sem mutat meg mindent a játék lényegéből. Bizonyság rá, hogy Nisikori Kei, aki karrierje szinte összes fontos meccsét elveszítette, 5. a listán, minden idők egyik legnagyobb küzdőjét, Lleyton Hewittot pedig olyan nevek előzik, mint Renzo Olivo, vagy Egor Gerasimov. Természetesen az ismeretlenebb játékosok előkelő helyezésének oka az, hogy nem mindegy, Rafael Nadalt, vagy Prajnesh Gunneswarant kell-e legyőznöd döntő szettben, vagy megcsinálni ellene a bréklabdát. Ettől függetlenül, érdemes megnézni a nagy bajnokok helyezését a listán. Jó böngészést kívánok hozzá!