Djokovic egyik célkitűzését is hátráltatja a kényszerszünet

A szerb szeretné a legtöbb hetet világelsőként tölteni, ám Federer rekordját csak akkor döntheti meg, ha folytatódik a szezon.

Nemcsak Grand Slam-győzelmekben, de a világelsőként eltöltött hetekben is szeretné megelőzni Roger Federert Novak Djokovic. A szerb teniszező február elején vette vissza első helyét az ATP világranglistáján, s mikor beütött a “krach” a tenisz világában is a koronavírus-járvány miatt, 282. hetét töltötte világelsőként, ezzel az örökranglista harmadik helyén áll, de négy hetet kell még az élen töltenie ahhoz, hogy beérje Pete Samprast. A rekordot a svájci legenda tartja 310 héttel.

Djokovic 360 ponttal vezet Rafael Nadal előtt a világranglistán, ekkora különbség mellett pedig nyílt versenyről beszélnénk, ami az első helyet illeti. Azzal azonban, hogy bizonytalan időre megállt a szezon, a szerb helye biztosan nem forog veszélyben. Viszont mi a helyzet akkor rekord-lajstrom kapcsán?

A leghíresebb francia napilap, a L’Equipe birtokába jutott az ATP azon közleménye, ami kimondja, hogy a felfüggesztés ideje alatt nem veszik figyelembe Djokovic heteit. Tehát ha egyszer újraindul a szezon, a szerb ugyanúgy 282 hétnyi világelsőséget tudhat majd maga mögött.

Ez még nem hivatalos döntés, ellentétben a WTA-éval. A női szövetség azt tette hozzá, hogy a rangsorolásuk vonatkozik az úgynevezett “időérzékeny rekordokra” is. A WTA kedden hozta meg a ranglista befagyasztásáról szóló döntését együttesen az ATP-vel, ám a férfi szövetség hivatalosan egyelőre nem tette hozzá ezt.

A kép forrása: uk.reuters.com