Nadal boldogan játszana zárt kapus tornákon

2020. április 18.
by andF

A világranglista második helyén álló Rafael Nadal támogatja azt az elgondolást, hogy amint lehetséges, rendezzenek nézők nélküli versenyeket.

Az összes soron következő ATP, WTA és ITF versenyt felfüggesztették, vagy törölték március óta a koronavírus világszintű terjedése miatt. Jelen állás szerint július 13.-án indul újra az idény, de egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy ez a dátum kitolódik, mivel a nyár második felében az amerikai keménypályás versenyeké a főszerep, a járvány pedig épp az Egyesült Államokban tombol a leginkább.

Az éljátékosok megélhetését nem veszélyezteti a leállás, az alacsonyabban rangsorolt teniszezők esetében viszont más a helyzet, ezért számukra különösen fontos, hogy minél hamarabb ranglistapontokhoz és pénzdíjakhoz tudjanak jutni. Rafael Nadal is abban reménykedik, hogy idén lesznek még versenyek, akár azon az áron is, hogy üres lelátók előtt lépjenek pályára.

A jelenleg szülőföldjén, Mallorcán tartózkodó Nadal igyekszik az otthonában is fitten tartani magát, közben pedig a jótékonykodásról sem feledkezett meg: nemrég több, mint húszezer euróért kelt el egy aukción a tavalyi Roland Garros döntőben viselt trikója. A spanyol nemrég a Cadane Cope rádiónak adott egy interjút, amelyben elmondta, hogyan látja a tenisz jövőjét.

“Nem aggodalmaskodom most a tenisz miatt, rendszeresen edzem magam, hogy ne essek vissza fizikálisan.” – mondta a tizenkétszeres Roland Garros bajnok. “A tenisz nem olyan, mint a foci, mi rengeteget utazunk. Amíg nincs meg a vírus ellenszere, addig nagyon komplikált a helyzetünk. Felelősségteljes viselkedést kell tanúsítanunk.”

“Nem hiszem, hogy rövid- vagy középtávon hivatalos tornákat rendeznének. Most az egészség a legfontosabb. De ha lehetőség adódna arra, hogy nézők nélküli tornákon játsszunk, akkor nagyon nagyon boldog lennék. Hosszú órákon át értekeztem Novakkal arról, hogy miképpen tudnánk segíteni a sportágon.”

Az ATP elnöke, Andrea Gaudenzi nemrég említést tett az olasz sajtóban a zárt kapus teniszversenyek lehetőségéről, de azt is elmondta, hogy más sportágakhoz képest a tenisz ebben a tekintetben is nehezebb helyzetben van. Bár nézők nem lennének, de a résztvevő játékosok és a csapataik a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeznének az adott tornákra, ami már önmagában is nagy kockázatot jelent.

“Ha nézők nélkül rendeznénk tornákat, akkor is 2000-3000 emberről beszélünk, akik egyik helyszínről a másikra utaznak. Nagyon nehéz lenne garantálni a biztonságukat. Nem akarjuk, hogy a tenisz regionális sporttá váljon, ez nagy visszalépés lenne. A ranglistapontok tekintetében is problémát jelentene, hiszen a legjobb játékosok így különböző szintű tornákon játszanának, nem pedig egymás ellen. Ettől függetlenül ez is egy lehetőség, de nem ez az első számú tervünk.” – mondta Gaudenzi.

A világelső Novak Djokovic, aki 18 zsinórban megnyert mérkőzéssel kezdte a 2020-as idényt, szintén fenntartásokkal kezeli a zárt kapus versenyek lehetőségét.

“Tenisz nézők nélkül? Attól függ… Nem egy könnyű döntés. Ennek a meghozatala már túlmutat a sporton.” – nyilatkozta Djokovic ugyanannak a rádióállomásnak. “Készen állok a játékra, de még hónapok kérdése, hogy mikor folytathatjuk. Szerencsés vagyok, hogy a családommal lehetek, általában folyton úton vagyunk.”

Jelen állás szerint az Amerikai Tenisz Szövetség (USTA) zárt kapuk mögött tervezi az augusztus 24.-én kezdődő US Open megrendezését, de egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy idén ez a verseny is kimarad a naptárból.

A COVID-19 vírus miatt már több, mint húsz ATP tornát töröltek, vagy halasztottak későbbi időpontra.

Forrás

Kép forrása: ubitennis.net