Djokovic-sikerre, de nagy meglepetésekre is számít a sztár-edző

Brad Gilbert szerint a férfiak világelsőjét nem fogják megállítani a US Openen, de a döntőben vagy éppen az elődöntőben olyan teniszezőt is láthatunk majd, akit eddig még soha ilyen magasságokban.

Öt hónapnyi kihagyás után hamarosan újraindul az ATP Tour a Cincinnati Masters-szel és a US Opennel. A koronavírus-járvány globális mérete miatt azonban a versenyek csonka körülmények között zajlanak majd le: egyrészt nézők nem lesznek a helyszínen, másrészt pedig a játékosok elkülönítése érdekében a US Open felvezető tornáját is a Grand Slam-verseny otthonába, New Yorkba költöztették idén. A rendhagyó előzmények és körülmények miatt a sportág közössége egyöntetűen úgy véli, hogy a papírforma fogalmára nem nagyon lesz érdemes támaszkodni az előttünk álló 2-3 hét során. Különösen úgy, hogy Rafael Nadal és Roger Federer sem lesz ott az Egyesült Államokban.

Az egyik leghíresebb teniszedző, Brad Gilbert szerint a világelső Novak Djokovic tűnik favoritnak, annak ellenére is, hogy vetélytársaihoz hasonlóan csekély meccsrutinnal vág majd neki 2020 második Grand Slam-tornájának:

“[Egy ilyen helyzetben] sok lehet a sötét ló, de ha Djokovic 100 százalékosan egészséges, akkor kemény pályán hatalmas favorit. – fejezte ki véleményét Andre Agassi, Andy Roddick és Andy Murray korábbi edzője az ATP honlapjának adott interjújában.

A szerb teniszező mögött viszont úgy érzi, hogy kiegyenlített lehet majd a küzdelem:

“Nehéz előre megmondani mi történhet, de talán ez most a nagy szerválók lehetősége lehet, mint például a John Isneré. A legnagyobb kérdés viszont számomra az lesz, hogy a játékosok hogy fognak megbírkózni az erőnlétükkel egy kemény, ötszettes meccs után? Nem tudhatjuk, hogy kinek fog ez jót tenni, s kinek fog ártani. Éppen ezért számítok arra, hogy olyan teniszezők foghatnak most ki egy jó tornát, akikre normális esetben nem igazán számítanánk.”

Gilbert aztán Federer és Nadal távollétére is kitért:

“Jó néhány őrült eredménynek lehetünk majd szemtanúi és nem gondolom azt, hogy másképp lenne, ha Djokovic mellett Federer és Nadal is elindulna a US Openen, még a legjobbakat is megzavarhatja az idei helyzet. Úgy érzem, lesz meglepetés szereplő, aki eljut majd egészen az elődöntőig, de akár a döntőig is. Olyas valaki, akitől amúgy nem várná azt az ember, hogy nagy közönség előtt egy hatalmas stadionban jól játszana. 

(via)

A férfi tenisz augusztus 22-én tér vissza hivatalosan is a Cincinnati Masters-szel, amit tehát idén New Yorkban rendeznek. A US Open pedig a hónap utolsó napján veszi kezdetét és szeptember 13-ig tart. Mindkét tornát üres lelátók előtt és szigorú egészségügyi előírások mellett rendezik meg.

A borítókép forrásai: heraldscotland.com és theaustralian.com.au