A vonalbírók jövőjét veszélyeztetheti a US Opentől teret nyerő Hawk-Eye Live

2020. augusztus 21.
by Utah

A 2020-as US Openre több újítást is eszközölnek a járványra való tekintettel, a legfontosabb pedig akár a tenisz jövőjét is diktálhatja. 

Az egyik legfontosabb változtatás, hogy az Arthur Ashe és a Louis Armstrong stadionok kivételével csökkentik majd a mérkőzéseken ténykedő személyek számát. A két legnagyobb pályától eltekintve például nem lesznek vonalbírók, akiket az úgynevezett Hawk-Eye Live formula vált.

A sólyomszem-szisztéma 2006-ban épp a US Openen került elsőként bevetésre. A US Open volt az a torna is, amely 2018-ban az összes játékterén lehetővé tette az elektronikus rendszer nyújtotta támogatás használatát. Idén aztán minden esetben a szóban forgó rendszer dönt majd, azokon a mérkőzéseken, amelyeket a külső pályákon rendeznek.

A változtatást mindenekelőtt a járványra való tekintettel hozta meg a versenyigazgatóság. A másik lényeges újítás, hogy a labdaszedők száma háromra csökken a megszokott hatról. Lényegében, a nem AA vagy LM stadionokban zajló mérkőzéseken csupán három labdaszedő és a mérkőzésvezető tartózkodik majd a pálya területén.

A szisztéma nem teljesen újkeletű, hiszen 2017 óta a NextGen Finals keretében folyamatos tényezőnek számít. A legnagyobb teszt most következik számára, és adott esetben könnyedén diktálhatja majd a tenisz jövőjét azt követően is, hogy a dolgok visszarázódnak a rendes kerékvágásukba. Az ATP egyébként már azt is bejelentette, hogy a rendszer a szezon hátralévő állomásain is használatos lesz.

Forrás és kiemelt kép: Essentially Sports