Djokovic indulása veszélyben volt a US Openen, az ellene indult “boszorkányüldözés” miatt

2020. augusztus 21.
by DannyT

Nem sokon múlt, hogy Novak Djokovic ne induljon a US Openen.  Ennek fő oka a szerinte ellene zajló boszorkányüldözés volt a koronavírus és az ő állítólagos oltásellenessége miatt.

Djokovic meglehetősen sokat szerepelt a címlapokon a kényszerű leállás alatti hónapokban és sokszor nem éppen pozitív okokból.

A mostanában róla szóló hírek közül mindenképp az Adria Tour megszervezése kavarta a legnagyobb port körülötte.

Bár a torna alapvető célja a jótékonyság volt balkáni humanitárius szervezetek számára, sokan nem értették miért kell ezt egy világjárvány közepén megszervezni és sokan a biztonsági intézkedéséket is elégtelennek tartották. A történtek a torna ellenzőit igazolták. Sorra produkálták a játékosok és stábtagok a pozitív koronavírus teszteket, aminek hatására félúton le is fújták a komplett versenyt. Maga Djokovic és felesége Jelena is megfertőződött a torna során, ennek ellenére Djoko kiállt a verseny mellett.

“Minket mindig a legjobb szándék vezérelt a verseny során. Igen, pár dolgot másképp csinálnák már, de örökké engem fognak hibáztatni a történtek miatt? Ha igen, hát legyen, nincs választásom elfogadom a kritikákat. De ha tehetném, most is megszervezném az Adria Tour-t”

Majd hozzátette: “Hibásnak érzem-e magam, hogy valaki megfertőződött Szerbiában vagy Horvátországban? Dehogyis, hogy lehetne egy embert hibáztatni mindenért?”

Djokovic-ot már korábban is vádolták azzal, hogy nem veszi elég komolyan a vírushelyzetet, sőt egyenesen oltás ellenesnek bélyegezték miután kifejtette a véleményét a témában. Djokovic szerint szándékosan félreértelmezték szavait, boszorkányüldözésnek tartja ami ellene folyik.

“Úgy állították be, mintha én minden oltás ellen lennék. Szó sincs erről. Hisz ki vagyok én, hogy véleményt mondjak erről, miközben sok orvos a világban életeket ment meg különböző oltásokkal”

Korábban US Open-en való indulását is kész volt lemondani, mikor felmerült, hogy csak kötelező oltással lehetne elindulni a tornán.

“Annyi volt a problémám, hogy azt akarták, hogy akaratom ellenére vigyenek be valamit a szervezetembe. Ez számomra teljesen elfogadhatatlan.”

A Grand Slam-en való indulása még ezután is sokáig kérdéses volt.

“Nagyon közel voltam hozzá, hogy ne induljak. Nagyon sok bizonytalanság volt a verseny körül, és még most is sok a tisztázatlan kérdés”

De mindezek ellenére, Rafa és Federer távolmaradása miatt immár fő esélyesként, végül mégis az indulás mellett döntött.

“Itt vagyok, játszani akarok. Nem érzem úgy, hogy kockáztatnám az egészségem az indulással. Ha így éreznék, minden bizonnyal nem lennék itt. Természetesen óvatos vagyok, tiszteletben tartom a szabályokat és korlátozásokat mint mindenki más. Ennek ellenére bármi megtörténhet a teniszpályán és azon kívül is”

Kép forrása: teniss365.com