US Open 2020: Totális hullámvasút, Dominic Thiem a férfiak új Grand Slam-bajnoka!

Az osztrák teniszező egy rendkívül fordulatos döntőn nyerte meg a US Opent Alexander Zverev ellen.

Magyar idő szerint késő esti kezdéssel rendezték meg a US Open férfi egyesének döntőjét Dominic Thiem (2.) és Alexander Zverev (5.) között. Meglehetősen csonkának ígérkezett a torna Roger Federer, Rafael Nadal és a nézők hiányában, majd a világelső Novak Djokovic nem mindennapi búcsúja is növelte a teniszrajongókban az űrt. Emiatt viszont pont a nagy hármas mögött sorakozó trónkövetelők kerültek életük nagy lehetősége elé, hiszen már a legjobb 8 között eldőlt, hogy új Grand Slam-bajnoka lesz a sportágnak az urak között. A korábbi világbajnok német és a meccs napjáig háromszoros GS-döntősnek számító osztrák is megbirkózott az esélyesség terhével, s ki könnyebb úton, jobb játékkal, ki nehezebb úton, gyengébb játékkal, de egy lépésre került a rég várt sikertől.

A nem várt kezdés

“Sascha” Zverevnek bőven megvolt a lehetősége a mérkőzés elején, hogy kezdeményezően játsszon.

Az előző fordulók és a mutatott játék alapján Thiemet vélték inkább esélyesebbnek: kiejtette az elődöntőben a tavalyi döntős Daniil Medvedevet, még korábban a kanadai tehetség Felix Auger-Aliasimme-t, illetve a 2014-es bajnok Marin Cilicet is. Ezzel szemben Zverev csak a legjobb 16 között nem veszített szettet, a Borna Coric elleni negyed-, illetve a Pablo Carreno Busta elleni elődöntőt is azután fordította meg, hogy a mérkőzések elején nagyon rosszul játszott. Ezt a meccset viszont éppen a német kezdte nyugodtabban, miközben Thiem görcsösen játszott: kevés nyerővel, sok hibával és nagyon sokszor kényszerült második szervát ütnie. Zverev ezt ki tudta használni, ugyanis kétszer vette el osztrák ellenfele szerváját úgy, hogy négyszer több nyerőt ütött Thiemnél (16-4) ugyanannyi hiba mellett (8). Félóra alatt le is zajlott az első szett. Thiem kálváriája azonban folytatódott a második szettben is. Ismét elszenvedett két breaket, a német pedig 6/2 5/2-nél azért szervált, hogy 2-0-ra vezessen élete első Grand Slam-döntőjén.

Túl nagy teher volt az esélyesség

Az ominózus állástól azonban elkezdődött a folyamat, ami fokozatosan más mederbe terelte a mérkőzést, ehhez pedig arra volt szükség, hogy az osztrák megnyugodjon. Bár csak a dupla-breaket sikerült végül elkerülnie a második szettben, de érezni lehetett, hogy azzal a részsikerrel új mérkőzés veheti kezdetét. Még harmadik játszma is a lehető legrosszabbul kezdődött a kétszeres Roland Garros-döntős számára, de időben képes volt visszakapaszkodni, ez pedig végleg meccsben tartotta őt. Mivel ez a játszma az ő szerváival kezdődött, így break nélkül is mindig ő volt az, aki előnyben lehetett. Ezt használta ki 5/4-nél, mikor Zverev adogatott a játszmában maradásért. A német játéka egyértelműen visszaesett, Thiemé pedig elkezdett hasonlítani arra, amit a US Openen eddig nyújtott, összejött a szépítés.

Thiem egy idő után “ellazult”, s rögtön jobb lett a játéka.

Több mint két órát kellett arra várni arra, hogy a játékosok tudása dominálja igazán a labdameneteket, s nem a lélekjelenlétük, vagy éppen jelen nem létük. Thiem és Zverev játéka is elkezdett közelíteni tudásuk legjavához a negydik felvonásban, vagy éppen egy Grand Slam-döntő nívójához. Sőt, éppen a meccs elején önmagát alulmúló osztrák fogadott jobban, a szett közepén ugyanis volt két fogadóelőnye – igaz, kihasználatlanul maradtak azok. 4/3-as vezetésnél a német keze ismét megremegett, Thiem pedig itt már nem habozott, majd az ezt követő adogató játékban sem. Szinte tökéletesen játszott a negyedik szettben: 8 nyerő, 2 ki nem kényszerített hiba, 90 százalékos hatékonyság a szervák mögött. Az osztráknak az sikerült, ami az elmúlt húsz év nyolcvan Grand Slam-döntőjéből mindössze négyszer fordult elő: talpra állni 0-2-es szetthátrányból.

Zverev Thiem US Open final 2020

Pár órás késéssel, de elkezdtek GS-döntős színvonalon játszani.

Az őrületes lezárás

Az ötödik szett legelső játékában aztán azt lehetett gondolni, hogy megismétlődhet Gaston Gaudio 2004-es fordítása a Roland Garroson Guillermo Coria ellen. Thiem rögtön elvette Zverev szerváját, de a következő játékban talán, mintha elkapkodta volna a dolgokat az osztrák, talán visszaengedve ezzel a németet a döntőszettben. A későbbiekben ez aztán biztossá is vált, olyannyira, hogy 4/3-as német vezetésnél Zverevnek sikerült majdnem másfél szett után egy breaket csinálnia és adogathatott karrierje első Grand Slam-jéért. A korábbi világbajnok 5/3-nál azonban megtorpant, a game egy pillanatában sem állt jobban és főleg a saját hibái miatt megadta az esélyt Thiem-nek, hogy most ő zárkózzon vissza ebben a szettben. Az osztráknak ezután adogatóként kellett meccsben maradnia, s bizony Zverev eljutott 15-30-ig, de aztán Thiem két extra pontnak is köszönhetően megfordította a játékot. A lélektani fölény így osztrák térfélre került át és 5/5-nél elvette Zverev szerváját: két játék után ezúttal ő szerválhatott a hőn áhított sikerért. A lehetőség terhe azonban Thiem vállának is túl nehéz volt, tie-break döntötte el ezt a rendkívül hektikus finálét.

A legutolsó játékban aztán mindenféle harc zajlott. Thiem a pontok nagy részében alig bírt rendesen járni a pályán, mert fájlalta a lábát, ennek is betudható volt az, hogy mini-breakhátránnyal kezdhette a rövidítést. Zverev azonban nem tudta ezt kihasználni, két kettős hibával gyorsan átadta az előnyt az osztráknak, aki aztán két egymást követő bajnoki labdáig jutott el. Thiem azonban mind a kettőt elrontotta, az egyiket egy súlyos, a másikat pedig egy könnyebb tenyeres rontással. A 6-6-os térfélcsere után viszont Zverev már nem nyert több pontot: miután fonákját kiütötte a pályáról 7-6-os állásnál, Thiem a földre rogyott. Megismétlődött Gaudio hőstette. Véget ért a csata a testtel és a lélekkel egyaránt, Ausztriának pedig Thomas Muster 1995-ös Roland Garros-győzelme után újra van Grand Slam-bajnoka.

Thiem wins USO 20

A pillanat…

Végeredmény: D. Thiem (osztrák, 2.) – A. Zverev (német, 5.) 2/6 4/6 6/4 6/3 7/6(6)

Érthető könnyek

Dominic Thiem révbe ért három elveszített Grand Slam-döntő után, de sokáig úgy nézett ki, hogy a negyediket is elveszíti. Elizgulta a mérkőzés elejét, s talán csak arra volt szüksége, hogy Sascha Zverev is hasonló állapotba kerüljön. Sokáig a hibákról szólt ez a döntő, a hajrára egyszerre lett azonban drámai, színvonalas és lelkileg felemésztő. A német nem is bírta könnyek nélkül a díjátadó ceremóniát, de ez meg is érthető: pénteken dupla-szetthátrányból fordított Pablo Carreno Busta ellen, két nappal később pedig ily módon kapott ki a fináléban.

Véget ért tehát ez az egyedülálló atmoszférájú torna, minden elemében szokatlan élmény volt, de legalább ebben a nehéz időszakban is megadatott a lehetőség arra, hogy a tenisztörténelem egy újabb érdekes fejezettel legyen gazdagabb.

A képek forrása: twitter.com/usopen