WTA Strasbourg: Az eső ezúttal sem volt kegyes, ahogy Svitolina sem

2020. szeptember 26.
by Diapolo

Elina Svitolina nyerte a 225 500 dollár összdíjazású strasbourgi női tenisztornát, miután a döntőben három szettben legyőzte Elena Rybakinát.

Az eső az egész héten komoly tényező volt Strasbourgban, ami leginkább Aryna Sabalenka esélyeit húzta keresztül. A női verseny ezen a héten intő jelként is szolgált a Roland Garrosnak. A helyzetet látva rendkívül abszurdnak tűnik a torna megrendezése, szeptember végén/október elején pedig az őszi időjárás ezen a héten is számtalanszor közbeszólt. A döntőben a sok kabátja, vagy esernyője mögé rejtőző néző sem kecsegtető látvány, a teniszezők pedig láthatóan nincsenek kibékülve a körülményekkel. Számomra csak az a kérdés, hogy az anyagiakon kívül, volt-e sportszakmai alapja annak, hogy az idei Roland Garrost erőnek erejével is a versenynaptárba tuszkolják?

De a mai döntő a két döntősről szólt, akik az eső miatt körülbelül két és fél órás késéssel léptek csak pályára a tervezetthez képest. A színvonal nagyon hullámzó volt, de kifejezetten rosszul egyik játékos sem játszott, így inkább a pillanatnyi fölény döntött.

Az első szettben Svitolina és Rybakina is jól játszott az adogatása mögött, de mindketten egy-egy alkalommal nehéz helyzetbe kerültek, a játszmát pedig ez döntötte el, ugyanis Rybakina elvesztette adogatását, az ukrán lány viszont meg tudta tartani a hosszú játék ellenére is, így ő vonulhatott előnnyel pihenni. A játék gyors volt, de a labdamenetek sokszor hosszabbra nyúltak az ideálisnál, így mindkét játékosból sokat kivett a játszma.

Ennek megfelelően a második szett elején a mérleg nyelve azonnal Rybakina irányába dőlt, aki innentől tartotta is a ritmust, és nagyon magabiztos játékkal, villámgyorsan felülkerekedett Svitolinán. A meccs ezen részében Rybakina megint bizonyította, hogy az ütőereje, technikája már adott, még fejben kell javulnia, és máris a top10 ajtaján fog kopogtatni.

A döntő szett nehezen indult Svitolinának, de három breaklabdát is hárított, ezzel életben tartva az esélyeit, majd Rybakinán volt a sor, aki bár túlélte a maratoni játékot, de utána simán vesztette el adogatását, ezzel helyzetbe hozva a 2. kiemelt ukránt. Svitolina ettől a ponttól kezdve már nem hibázott, és megtörte a kazah teniszező játékát, a mérkőzést pedig 6:4, 1:6, 6:2 arányban nyerte meg.

A kép forrása: wtatennis.com