RG 2020: Damoklész kardja ott lebegett a hamburgi döntősök felett

Andrey Rublev és Stefanos Tsitsipas is megszenvedett az első fordulóban, de szinte egy időben jutottak tovább, ráadásul hasonló volt kettejük forgatókönyve is.

A Roland Garros nyitónapján még a hamburgi ATP 500-as torna döntőjében nyüstölte egymást Stefanos Tsitsipas (5.) és Andrey Rublev (13.), kedden viszont már ezer kilométerekkel nyugatabbra volt jelenésük a Francia Nyílt Teniszbajnokságon. Szoktak rendezni kisebb tornákat egy héttel közvetlen egy Grand Slam előtt, de azokon a hozzájuk hasonló kaliberű teniszezőknek nem szokásuk elindulni. Jól lehet, az idei rendhagyó szezon rendhagyó versenynaptárat vont maga után, de sok rajongó úgy gondolta előzetesen, hogy túl nagy áldozatot hoztak a németországi kitérővel.

Majdnem nekik lett igazuk már az első fordulóra is, mindkettejük esetében. A görög és az orosz is kedden kezdte meg szereplését Párizsban, de kishíján beragadtak a rajtnál, ráadásul majdnem egyszerre zajlott a két mérkőzés. A friss bajnok Rublev Sam Querreyvel találkozott, a regnáló világbajnok Tsitsipas pedig Jaume Munarral. Mind az amerikai, mind a spanyol közel volt a bravúrhoz, hiszen megnyerték az első két szettet ellenfeleikkel szemben. Tsitsipasék meccsén ezután megfordult a kocka és a görög egy könnyebb és két szorosabb szettben megcsinálta a hősies fordítást (4/6 2/6 6/1 6/4 6/4). Rublev küzdelme azonban még ennél is nagyobb volt, hiszen még a harmadik játszmában is break-hátrányból kellett fordítania, ugyanez a feladat adódott az ezt megelőző két szettben is, de akkor csak tie-breakekig jutott el. Rublev a szépítés után már magabiztosan játszott, a soron következő két játszma során egy fogadóelőny hárítására sem kényszerült, miközben Querrey adogatását egy-egy alkalommal elvette (6/7(5) 6/7(4) 7/5 6/4 6/4). A második fordulóban a spanyol Davidovich Fokinával találkozik, míg Tsitsipas ellenfele majd az uruguayi Pablo Cuevas lesz.

Kimentette magát a bajból a világbajnok is.

A keddi játéknap férfi kiemeltjei közül csak Nikoloz Basilashvili (31.) búcsúzott és az őt kiejtő Thiago Monteiro játszik majd Balázs Attilával a 64 között. Matteo Berrettini (7.), Roberto Bautista Agut (10.) és Grigor Dimitrov (18.) simán nyertek, Denis Shapovalov (9.), Christian Garin (20.) és Dusan Lajovic (22.) pedig négy szettben jutottak tovább.

További eredmények

D. Shapovalov (kanadai, 9.)G. Simon (francia)6/2 7/5 5/7 6/3
M. Berrettini (olasz, 7.)V. Pospisil (kanadai)6/3 6/1 6/3
R. Bautista Agut (spanyol, 10.)R. Gasquet (francia)7/6(5) 6/2 6/1
G. Dimitrov (bolgár, 18.)G. Barrere (francia)6/3 6/2 6/2
C. Garin (chilei, 20.)P. Kohlschreiber (német)6/4 4/6 6/1 6/4
D. Lajovic (szerb, 22.)G. Mager (olasz)6/4 7/6(4) 4/6 6/1
T. Monteiro (brazil)N. Basilashvili (grúz, 31.)7/5 6/4 6/2

Szerdán az alsó ágé lesz a főszerep. Pályán lesznek az elmúlt két Garros döntősei, Rafael Nadal (2.) és Dominic Thiem (3.) is, mindketten amerikai ellenféllel találkoznak: a tizenkétszeres bajnok Salakkirály Mackenzie McDonalddal, a friss US Open-győztes osztrák pedig Jack Sockkal. A New York-i döntős Alexander Zverev (5.) is pályára lép majd, a franciák páros-klasszisa, Pierre-Hugues Herbert ellen, a 2015-ös Garros-győztes Stan Wawrinka (16.) pedig a római Masters-torna meglepetés-szereplőjével, a német Dominic Köpferrel mérkőzik meg.

A képek forrása: AFP