Djokovic a vonalbírókról

2020. október 5.
by kert

A szerb világelső állandósítaná az elektronikus vonalfigyelő rendszert, és nyugdíjazná a vonalbíráskodás intézményét.

Djokovic a koronavírus járvány miatt a Western & Southern Openen és a US Openen már alkalmazott kizárólagos Sólyomszem technikát minden versenyen bevezetné. Az említett két tornán csak az elektronikus rendszer figyelte, jó e pont, vagy a labda elhagyta a pályát, hogy minél kevesebb ember tartózkodjon a játéktéren.

Djokovic a Roland Garros harmadik fordulója utáni nyilatkozatában határozottan kiállt a technológia mellett: “Minden tiszteletem a sportági hagyományoké, de igazán nem értem, hogy a mai technikai színvonal mellett mi szükség van a pályán vonalbírákra. A labdaszedők elengedhetetlenek, de a vonalbíráskodást nyugodtan felválthatná a Sólyomszem technológia.”

Az elektronikus rendszer költségei nem alacsonyak: a szoftvergyártó igazgatója, James Japhet pályánként 50 000 dollárra becsüli a program, és az azt kezelő személyzet költségét.

Djokovic a US Openen történt leléptetésével kapcsolatban – ahol egy gondatlanul elütött labdája veszélyesen talált el egy vonalbírót – így viccelődött: “Ha mindenhol Sólyomszem lenne, én sem keverednék ilyen helyzetekbe.”

A Roland Garroson időről-időre fellángol a vita a Sólyomszem bevezetéséről. Az ellenzők azzal érvelnek, hogy a salakon megmarad a labda nyoma, a technológia hívei viszont felhívják a figyelmet, hogy sem a vonalbírók, sem a székbírók nem tévedhetetlenek. A párizsi szervezők hivatalos álláspontja szerint a közeljövőben nem tervezik a Sólyomszem bevezetését a salakos Grand Slamen.

Forrás

A kiemelt kép forrása: Teniszvilág