RG 2020: A tűzzel játszott Alexander Zverev

A világranglista hetedik német vasárnap kikapott a negyedik fordulóban az olasz Jannik Sinnertől. Utólag vallotta be, hogy nem volt egészséges és gyanús tünetei voltak.

A US Open idei döntőse felkorbácsolta a Roland Garros képzeletbeli hullámait, miután a Jannik Sinner ellen elveszített nyolcaddöntőt követően bevallotta, hogy nem volt 100 százalékos állapotban a mérkőzésen. Sőt, lázzal és légzési problémákkal is küszködött. Ezek a tünetek 2020-ban kimondottan gyanúsak lehetnek és aggodalmat kelthetnek olyan körülmények között, mikor csak szigorú szabályozások mellett lehetett megrendezni ezt a Grand Slam-tornát is.  A korábbi világbajnok azonban tisztában volt a következményekkel és rögtön tudtára adta a világnak, hogy negatív lett a koronavíurs-tesztje. 

Zverev hamar megcsináltatott még egy tesztet, mely hasonló eredményt mutatott ki. Innen kezd bonyolulttá válni a történet, ugyanis a legutóbbi teszttel kapcsolatban azt nyilatkozta a német Eurosportnak, nem kötelezték arra, hogy elmondja, beteg-e vagy sem. Ez viszont egyértelműen ellentmond az idei Roland Garros szabályainak. A Francia Tenisz Szövetség is rövid időn belül csatlakozott a diskurzushoz. Hivatalos álláspontjuk szerint Zverev polgári kötelezettségeinek sem tett eleget, ugyanis a torna ezen témájú előírásai is erre alapulnak. Az FFT úgy véli, az ominózus meccs előtt értesítenie kellett volna a szervezőket és az orvosokat a tünetekről. Ehelyett pályára lépett és nem csak a saját egészségét, de ellenfele szereplését is veszélyeztette.

Az ügy azonban nagyjából lezártnak tekinthető azzal, hogy a német kikapott a mérkőzésen – és két negatív tesztet is produkált – így már nem kell tartózkodnia a Roland Garroson. A következő tornája az újonnan beiktatott, fedett pályás kölni verseny (ATP 250) lesz, ahol nem mellesleg Andy Murray is indul majd. Jannik Sinner pedig most már nyugodt lehet, pályára léphet majd pályafutása első Grand Slam-negyeddöntőjén, mégpedig a Garros tizenkétszeres bajnoka, Rafael Nadal ellen.

(via)

Borítókép forrása: essentiallysports.com