RG 2020: Óriási meglepetés, a világranglista 131. jutott az elődöntőbe elsőként a hölgyeknél

2020. október 6.
by Diapolo

Hiába a papírforma, hiába minden kedvező körülmény, Elina Svitolina idén sem fog Grand Slam trófeát hazavinni, ezúttal egy 100-on kívüli ellenféltől kapott ki.

Nadia Podoroska jutott elsőként az elődöntőbe a hölgyeknél, miután két szettben legyőzte a torna legmagasabban kiemelt, még versenyben lévő teniszezőjét, a 3. helyen kiemelt Elina Svitolinát. Az ukrán ezen a tornán nyújtott teljesítménye ellenére is nagyon nagy meglepetés ez, főleg úgy, hogy szinte már minden körülmény az ő kezére játszott.

Az első szettben Podoroska azonnal akcióba lendült, adogatóként remekül kontrollált, míg fogadóként Svitolina első adogatását teljesen megsemmisítve nyerte a pontokat. Az egész mérkőzésen nagy segítségére volt remek fegyvere, a rövidítés. Az ukrán lány szélsebesen került szetthátrányba, miután Podoroska nem remegett meg a szett végén sem.

Az argentin teniszező kicsit visszaesett a második játszma elején, de ez is csak arra volt elég Svitolinának, hogy végre egy szinten volt vele a nála jóval hátrább rangsorolt teniszező. 1-1-nél egy szinte végeláthatatlan break-sorozat indult el, amit Podoroska állított meg, mikor 4-4-nél hozta az adogatását, de mivel Svitolina nem tudta megtenni ugyanezt, így elvesztette a mérkőzést is, 6:2, 6:4 arányban nyert Nadia Podoroska.

A győzelme rekordokat is jelentett, hiszen 21 év után jutott el valaki a selejtezőből egy elődöntőbe Grand Slam tornán, a Roland Garroson pedig soha nem történt ilyen még, így ő lett a valaha volt első teniszezőnő, aki a selejtezőből eljutott a legjobb négyig Páriszban. A 23 éves Podoroska még sosem nyert meccset Grand Slam tornán a Garros kezdetéig, soha nem vert top50-es játékost, és nem tudott még két egymást követő mérkőzést nyerni a WTA Tour-on sem. Ellenfele az elődöntőben Iga Swiatek vagy Martina Trevisan lesz, így nem zárható ki a döntőbe jutása sem.

A kép forrása: wtatennis.com