Ausztrália felkészült a 2021-es szezon kezdetére

A Föld déli féltekén idén jól bevált módszerekkel szándékozzák megoldani a COVID okozta kihívásokat.

Nagy nehézséget okozott a profi tenisz számára is a globális járvány, de 2020 második felére meg lett mentve a szezon, mindemellett pedig egységes módszerek alakultak ki arra, hogyan lehet tornákat megrendezni a pandémia árnyékában, akár egy újabb hullám esetében is. Így, hogy ez a csonka idény a végéhez közeleg, bizony felmerülhet a kérdés, mi lehet majd 2021 elején az Australian Opennel és az arra felvezető tornákkal. Az Ausztrál Tenisszövetség azonban múlt hétvégén előállt a tervével.

Mivel a kontinensnyi ország tagállamai között nagyon szigorítottak az átutazási lehetőségek jelenleg, az idei amerikai mintára úgy döntöttek, hogy minden bemelegítő versenyt a Melbourne Parkban, az Australian Open helyszínén rendeznek meg. Ez városok szempontjából Sydneyt (WTA-torna és ATP Kupa), Brisbane-t (WTA-torna és ATP Kupa), Perth-t (ATP Kupa), Adeleidet (ATP-torna) és Hobartot (WTA-torna) jelenti. A US Open és a cincinnati tornához hasonlóan buborékot hoznak létre a Grand Slam-torna létesítményében csökkentve ezzel a COVID-19 járvány okozta kockázatokat. Emellett továbbá érdemes lesz a versenyzőknek még idén megérkezni Ausztráliába, ugyanis az ottani előírások értelmében, aki külföldről érkezik az országba, arra 14 napos karantén vár.  

Az Ausztrál Tenisszövetség úgy gondolja, tervük logisztikai szempontból is megvalósítható, a Melbourne Park kapacitása ugyanis egyszerre több, kisebb torna megrendezését is lehetővé teszi egy héten belül, amellett, hogy a játékosok gond nélkül edzéseket is végezhessenek. Mark Handley, a Brisbane International és az ATP Kupa versenyigazgatója egy ausztrál rádiónak nyilatkozott arról, hogy a döntésekkel a teniszezők lehetőségeit szeretnék megkönnyíteni:

“2600 profi teniszező érkezik ilyenkor a világ minden tájáról, ez a legfajsúlyosabb szempont. Fontos számunkra, hogy megvédjük az Australian Opent, mert a szövetség számára ez jelenti a bevételek 90 százalékát. Az is sokat nyom a latban, hogy ha például a Brisbane Internationalt a megszokott helyén, Queensland államban rendeznék meg, az ott pályára lépő teniszezők nem tudnának elindulni a Grand Slam-tornán, mert Queensland és Victoria államok között is határzár léphet érvénybe a közeljövőben.”

Egyébként már van arra precedens, hogyan rendeznek meg ebben a helyzetben sporteseményeket: az Ausztrál Futball-bajnokságot, a Nemzeti Rögbi Ligát és a Labdarúgó Bajnokságot (ebben az esetben az európai vállfajra értendő) is ilyesfajta buborékban rendezik meg. Craig Tiley, az Australian Open versenyigazgatója azonban elmondta, hogy a “torna esetében jóval izoláltabb buborékra lesz szükség, mint a többi sportágban, hiszen ez egy nemzetközi esemény.”

A szervezők abban bíznak, hogy Victoria állam kormánya zöld utat ad majd arra, hogy valamennyi néző ott lehessen a január 18-a és 31-e között zajló tornán. Minden azon múlthat, milyen kifutása lesz karácsony második napján (december 26.) az Ausztrália – India felékszülési krikettmérkőzésnek, amit a Melbourne Cricket Groundon rendeznek meg negyedház (25 százalékos befogadóképesség) előtt.

(via)

Kép forrása: nationalseniortravel.com.au