AusOpen 2021: Raonic már nagy falat volt Fucsovics Márton számára

Idén a harmadik forduló jelentette a végállomást legmagasabban rangsorolt férfi teniszezőnknek.

Búcsúzott a legjobb 32 között Fucsovics Márton az Australian Openen. A 29 éves nyíregyházi teniszező a korábbi wimbledoni döntős Milos Raonictól (14.) kapott ki egy négyjátszmás mérkőzésen. Marci a Stan Wawrinka felett aratott, hatalmas győzelem után tele lehetett önbizalommal, ám amiatt lehetett félteni, hogy nem csak a korábbi bajnok ellen, hanem az első fordulóban az ausztrál szabad-kártyás Marc Polmans ellen is egy négyórás mérkőzésbe bonyolódott bele.

A találkozó elején nem volt jele a fáradtságnak magyar részről. Hosszabb labdamenetek során nagyon stabilan játszott, alig vétett ki nem kényszerített hibát. Ellenben nem volt ennyire magabiztos a szerváinál, különösen az első szervák beütésében maradt el az elfogadható szinttől. Raonic jobban is adogatott, miközben fogadóként is sokkal veszélyesebbnek bizonyult. A nyitójátszmát így is tie-break zárta le, ott viszont “kicsiben” is kirajzolódtak a felek közti különbségek és a kanadai sima végjátékban szerezte meg a vezetést.

Előzetesen is kulcsfontosságúnak lehetett vélni azt, hogy ezen a meccsen ki nyeri meg az első szettet. A hátrányban való kezdés azonban nem tántorította el Fucsovicsot. Neki sikerült a mérkőzésen először fogadójtékot nyernie, de ellenfele a következő játékban rögtön vissza is vette az elszenvedett breaket, így kezdődhetett minden előről. Raonic szervái azonban a második szettben sebezhetőbbek voltak, Marci töretlen próbálkozásai pedig pont akkor értek révbe, mikor a felek egy újabb tie-break küszöbén álltak. Fucsovics ihletett állapotban teniszezve egyenlített ki.

Ez természetesen az 1573 Arénában végig lelkesen drukkoló magyar szurkolókat is felspanolta, ez pedig jókora pluszt adott kedvencüknek is. Sajnos a “flow” nem sokáig tartott, ugyanis elkezdődtek megmutatkozni az előző két forduló alatt 8 pályán töltött óra nyomai. A korábbi kétszeres nyolcaddöntős a combizmát és a vállát is fájlalni kezdte, ezek a gondok pedig a játékban is jelentősen hátráltatták. A történések pedig Raonic kezére játszottak, aki megőrizve hidegvérét és erőnlétét, két 6/2-es szettel zárta le a mérkőzést három és negyedórányi játék után.

Végeredmény: M. Raonic (14.) – Fucsovics M. 7/6(2) 5/7 6/2 6/2

A világranglista korábbi 3. helyezettje ezzel bejutott a legjobb 16 közé, ahol a papírforma szerint a tavalyi negyeddöntő után ismét a világelső Novak Djokovic-csal (1.) találkozhat, hacsak nem lepi meg a nyolcszoros bajnokot az amerikai Taylor Fritz (27.)

A borítókép forrása: Getty Images