AusOpen 2021: Negyeddöntős debütálás az ismeretlen orosztól

Kétség sem fér hozzá, hogy Aslan Karatsev az idei Australian Open meglepetés-szereplője. Első Grand Slam-tornáján rögtön a legjobb 8 közé jutott.

A kanadaiak ígéretes fiatalját, Felix Auger-Aliassime-ot (20.) is búcsúztatta a 27 éves orosz teniszező, Aslan Karatsev aki győzelmével a férfiak első negyeddöntőse lett a szezon első Grand Slam-tornáján. Aliassime a harmadik fordulóban jelzés értékű győzelmet aratott szintén ígéretes honfitársa, Denis Shapovalov (11.) felett, és azt lehetett hinni, hogy az elmúlt 2-3 év alatt elveszített 7(!) tornadöntő után végre megtörténhet az első áttörés a rendkívül tehetséges teniszező számára.

6/3 6/1-re állt 70 percnyi játék után az élete első Grand Slam-tornáján szereplő Karatsev ellen. Aliassime mutatott játékban rendkívül tehetségesnek számít, aki látta már játszani, az tudja, hogy elképesztő erő és technika is lakozik benne. Mentálisan azonban nem tudott még felnőni ehhez, azon a bizonyos küszöbön pedig még egy ilyen kedvező részeredmény után sem tudott átlépni. Ezután jöttek ugyanis Karatsev pillanatai, aki talán terheitől megszabadulva kezdett el teniszezni egy olyan ellenfél ellen, akinél megállt a pillanatnyi tudomány. A 27 éves orosz a meccs hátralevő részében már nem veszített adogató játékot, miközben fogadóként négy játékot is megnyert. Végül egy három és félórás küzdelemben, 3/6 1/6 6/3 6/3 6/4-es győzelmet aratva jutott be a legjobb 8 közé.

Dupla-szettelőny után megkopott a kanadai játéka.
Kép forrása: twitter.com/DavisCup

Aslan Karatsev először vesz részt Grand Slam-tornán és a debütálása eddig álom-, illetve meseszerű is egyben. A világranglista 114. helyezettjeként a selejtezőn keresztül vívta ki a főtáblát, ott pedig ráadásul egyáltalán nem a nagyobb nevek kieséséből profitált. Egyedül Benoit Paire-t (25.) kerülte el a második fordulóban, de ő is eleve nagyon rossz passzban volt a melbournei karantén során. Karatsev a harmadik körben Diego Schwartzman (8.) kiejtésével vétette magát először észre, most pedig bebizonyította, hogy az nem egy kiugró eredmény volt. 1996 óta az ő első teniszező, aki karrierje legelső GS-én rögtön a negyeddöntőbe jut.

Ott pedig Grigor Dimitrovval (18.) találkozik, aki meglepően simán ejtette ki a US Open-bajnok Dominic Thiem-et (3.). Bővebben erről is beszámolunk hamarosan.

A borítókép forrása: twitter.com/Tennis