Mouratoglou: “Egy percig sem hittem, hogy Djokovic vagy Nadal szimulál”

Patrick Mouratoglou, Serena Williams edzője mindkét topjátékost megvédte a Tennismajors.com-nak adott interjújában

A világranglista második spanyol Rafael Nadal már az Australian Opent megelőző héten sem játszott az ATP Kupán hátfájdalma miatt, a világelső Novak Djokovic pedig harmadik fordulós mérkőzésén, Taylor Fritz ellen sérült meg.

A szerb két játszmán keresztül látványosan szenvedett, majd a döntő játszmában végül hozta a meccset. A negyedik fordulóban Milos Raonic ellen látszott a mozgásán a fájdalom, ennek ellenére négy szettben le tudta győzni a kanadait. Nadal játéka is folyamatosan javult az első hét során, bár az első és második fordulóban még komolyan észrevehető volt, hogy nem 100 százalékos: változtatnia kellett a szerváján, és saját stílusánál jóval agresszívebb taktikával lépett pályára, siettette a pontok befejezését.

“Novakért valóban aggódom, mert egy hasfali sérülés könnyen válhat rosszabbá.” – mondta a francia edző. “Rafán is látszott, hogy próbálja kontrollálni a labdameneteket, mert így tudja kontrollálni a testét is. Novaknak ugyanezt kell tennie, hogy legyen esélye a torna végéig. Az ő helyzete veszélyesebb, mert a hasfali izmokat a játék minden elemében használjuk, míg Rafa egyszerűbben irányíthatja úgy a pontokat, hogy ne terhelje a fájdalmas testrészt. Mentálisan hihetetlenül nehéz úgy teniszeni, hogy folyamatosan figyelni kell a mozgásodra.”

Mouratoglou elismeri, hogy Djokovic időnként hajlamos a színészkedésre: “Novak már jónéhányszor megmutatta, hogy ha bajban van egy meccsen, elkezd játszadozni az ellenfele idegeivel. Úgy tesz, mint aki rosszul van, feladni készül a mérkőzést, aztán bumm, egyszer csak újra űrteniszt játszik.”

De jelen esetben szerinte kizárt, hogy akár Nadal, akár Djokovic megjátszaná, vagy eltúlozná a sérülését az ellenfelek elbizonytalanítására, vagy hogy csökkentsék a rájuk nehezedő terhet: “Sokszoros bajnokokról beszélünk. A bajnokok nem menekülnek el a nyomás elől. Elfogadják azt, és megtanulnak előnyt kovácsolni belőle.”

Djokovic a kedd esti programban Alexander Zverev ellen lép pályára az elődöntőbe jutásért, míg Nadal szerdán a játék nélkül továbbjutó Stefanos Tsitsipassal találkozik.

Forrás

A kiemelt kép forrása: https://technotrenz.com/