AusOpen 2021: Dimitrov sérülése tovább nyújtja Karatsev tündérmeséjét

A végeredményt látván meglepődne az ember, de aki látta a meccset az tudja, hogy ez a találkozó két szettig volt valódi teniszmérkőzés.

Az orosz Aslan Karatsev a tenisztörténelem első olyan teniszezője, aki debütáló Grand Slam-tornáján rögtön az elődöntőig jut el. Negyeddöntőbe jutása is már történelmi tett volt, hiszen ilyen előzményekkel legutóbb Alex Radulescu játszhatott negyeddöntőt még az 1996-os Wimbledoni tornán. Arra nem igazán lehetett számítani, hogy a világranglista 114. helyezettje rá tud majd tromfolni a román származású német teniszezőre, elvégre soron következő ellenfele, a korábbi világbajnok Grigor Dimitrov (18.) magabiztos játékkal tudhatta le az Australian Open első hetét.

A férfi egyes első negyeddöntője a papírformának megfelelően kezdődött. A bolgár stabil és magabiztos játékkal 6/2-re nyerte meg az első szettet, majd a második elején is megvolt a lehetősége arra, hogy újabb break-előnyt harcoljon ki. Karatsev azonban ekkor érkezett meg a mérkőzésbe igazán. Agresszívan teniszezett, ebből kifolyólag sok hibával játszott a mérkőzés elején, de az idő előrehaladtával egyre pontosabb lett. Dimitrov eközben nagyon rosszul sáfárkodott a lehetőségeivel: az első két szett alatt kiharcolt 14 break-labdából csak 4-et tudott kihasználni. Ezzel ellentétben az orosz korántsem tétovázott ennyire, a második szett hajrájában a korábbi hátrányból előnyt kovácsolt és kiegyenlített.

A találkozó idáig volt tekinthető igazi mérkőzésnek, a harmadik játszmában ugyanis a bolgár dereka megsérült. Problémái fokozatosan hátráltatták a játékban a szett végére már az alapmozdulatok sem mentek neki. Odaadta Karatsevnek a játszmát, aki 6/1-gyel fordított. Dimitrov ezután pályán kívüli ápolást kért, de ez sem tett csodát az immáron négyszeres Australian Open-negyeddöntőssel. A selejtezőből érkező orosz kettő és félóra alatt 2/6 6/4 6/1 6/2-re nyert.

A fizioterapeuták sem tudták visszahozni a meccsbe Dimitrovot.
Kép forrása: theaustralian.com.au

Karatsev tündérmeséje kétség kívül az utóbbi évek legnagyobb meglepetése a férfi teniszben. Sikerére mindenképp rászolgált, hiszen a kvalifikációból indulva került mindössze egy mérkőzésre egy Grand Slam-döntőtől. Első komoly sikerét a harmadik fordulóban aratta Diego Schwartzman (8.) 3-0-s kiejtésével, majd a 16 között a kanadai Felix Auger-Aliassime-et (20.) búcsúztatta úgy, hogy elveszítette az első két játszmát. Egyedül most volt igazán szerencsés azzal, hogy keddi ellenfele megsérült a mérkőzés folyamán. A kérdés természetesen az, hogy hol volt eddig ez a 27 éves orosz fiatalember? S hogy ezek után is ott marad-e a “radar felett”? Hozzá hasonló története legutóbb Jo-Wilfired Tsongának volt a 2008-as tornán, aki ilyesfajta homályból kitörve jutott el a döntőig, s aztán maradt a tenisz élmezőnyében éveken keresztül.

Az elődöntőben a nyolcszoros bajnok, világelső Novak Djokovic (1.) vagy a US Open tavalyi döntőse, Alexander Zverev (6.) lesz az ellenfele.

A borítókép forrása: world-today-news.com