Egy Federer-rekordot már meg fog dönteni Djokovic

Rafael Nadal kiesése az Australian Openről azt jelenti, hogy a szerb világelsősége még egy jó ideig nem fog veszélyben forogni, és csak idő kérdése, mikor állít be majd dönt meg Djokovic egy fontos csúcsot.

A 20-szoros Grand Slam-győztes spanyol jelentette volna az egyetlen veszélyt Novak Djokovic világelsőségére az előttünk álló időszakban. Ehhez arra lett volna szüksége, hogy megnyerje a jelenleg zajló Australian Opent, miközben a szerb jelentőset veszít a Melbourne-ben megvédendő ponjtaiból. Nos, Rafael Nadal kiesett a negyeddöntőben Stefanos Tsitsipas ellen, Djokovic pedig továbbra is versenyben van a “Happy Slam”-en.

A krisztusi korban lévő szerb “pole-pozíciója” így megmarad, és jövő hét hétfőn (február 22.) a 309. hetét fogja világelsőként tölteni, amivel már csak egy egységre lesz a még rekordtartó Roger Federertől. S mivel a következő hetekben nem lesznek a “Nolénak” védendő pontjai, illetve nem lesznek olyan tornák, amivel Nadal előrébb lépne jelenlegi második helyétől, már eldőlt, hogy meg lesz az első olyan rekord, amiben Djokovic megelőzi majd Federert, ez hivatalosan március 8-án fog megtörténni.

A kilencedik Australian Open-címére hajtó szerb tavaly vallotta be, hogy szeretné a 39 éves svájcit túlszárnyalni a legfontosabb csúcsokban, első sorban a világelsőként eltöltött hetek, illetve a Grand Slam-győzelmek számában.

“Jó helyzetben érzem magam, remélem egészséges maradok és sokáig képes leszek még jól játszani” – nyilatkozta még decemberben tervei kapcsán.

Nos, a pillanatnyi egészsége hagy maga után kívánni valót, hiszen melbourne-i torna harmadik körében megsérült az amerikai Taylor Frtitz ellen dupla-szettelőny után, s csak öt játszmában jutott tovább. Azóta bár önmagához képest küszködik a játékával, de ezt mentális erejével kompenzálva túl tudott lendülni Milos Raonicon és Alexander Zvereven is (egy-egy játszmát elbukva). Az elődöntőben még jelen állapotában is abszolút favorit lehet a meglepetés-szereplő Aslan Karatsev ellen, de a másik ágon Stefanos Tsitsipas és Daniil Medvedev is biztos érzi, hogy most a szerb igenis sebezhető “hátsó kertjében”.

A borítókép forrása: thestatesman.com