AusOpen 2021: Tizenharmadik nap – női finálé

2021. február 19.
by cort

Szombat délelőtt a női finálét rendezik Melbourne-ben, összeszedtünk néhány érdekességet a mérkőzéssel kapcsolatban.

A harmadik helyen kiemelt Naomi Osaka valamint a huszonkettedikként rangsorolt Jennifer Brady negyedik alkalommal találkozik egymással, jelenleg Osaka vezet 2-1-re, és a legutóbbi meccsükön is ő örülhetett, nem is olyan régen, a US Open elődöntőjében. A japánnak rendkívül jó eredményei vannak Grand Slam tornák döntőjében, eddigi három fináléjából mindhármat megnyerte, és ismét jó esélye van egy US Open – Australian Open duplázásra, ezek az előjelek pedig kevésbé kedvezőek Brady számára.

A két játékos közül az amerikainak volt kedvezőbb a sorsolása, kiemeltek közül csak Donna Vekic-csel, illetve Karolina Muchovával találkozott a döntőig vezető úton, és mindössze két játszmát vesztett a már említett Muchova, valamint Jessica Pegula ellen. Ezzel szemben a japán az erősebb alsó ágon kapott helyet, és az esélyesek közül Garbine Muguruzát és Serena Williams-et is az útjába sodorta Fortuna. Osaka a fináléig mindössze egyetlen szettet vesztett, még a negyedik fordulóban a spanyol Muguruza ellen, igaz akkor a japán teniszezőnek két mérkőzéslabdát is hárítania kellett.

Az előjelek a japán győzelmét jósolják, és nehéz lenne bármit felhozni az amerikai mellett, hacsak azt nem, hogy a tavalyi US Open összecsapásukon voltak a mérkőzésnek olyan periódusai, amikor Brady játékban a japán fölé tudott nőni. Nem lesz könnyű dolga, különösen, ha felfigyelünk arra a párhuzamra, hogy Osaka tavaly a US Opent megelőző “Cincinnati” tornán sérülés miatt visszalépett a Victoria Azarenka elleni finálétól, most pedig szintén visszalépett egy, az Austalian Opent megelőző verseny elődöntőjétől, szintén sérülésre hivatkozva.