AusOpen 2021: Tizennegyedik nap – férfi döntő

2021. február 20.
by cort

Két hasonló stílusú teniszező, a kilencedik Australian Open győzelmére hajtó Novak Djokovic, valamint az első Grand Slam sikerére pályázó Daniil Medvedev találkozik az Australian Open vasárnap délelőtti fináléjában.

Mindenki készítse be a popcornt, mert az utóbbi évek egyik legérdekesebb, és talán legkiegyenlítettebb Grand Slam döntője vár ránk vasárnap délelőtt.

Mindkét teniszező bravúros sorozattal érkezik a vasárnapi döntőbe, az orosz 20 mérkőzéses győzelmi szériában van, ami magába foglal egy 12 meccses sorozatot top tízes játékosok ellen, a szerb pedig 20 mérkőzés óta veretlen az Australian Openen. Az orosz szárnyal Melbourne-ben, a szerb Krajinovic ellen elvesztett két játszmát leszámítva senki sem tudott szettet lopni tőle, az előző két körben a szintén jó formában teniszező orosz Rublevnek és a görög Tsitsipas-nak is csak statiszta szerep jutott. Medvedev rendkívül nyugodt és magabiztos, ami leginkább az elődöntőben csúcsosodott ki. Ezzel szemben a címvédő szerb négy mérkőzésén is szettet vesztett, és karrierje során most töltött a legtöbb időt a pályán egy GS döntőig vezető úton. Kérdéses továbbá, hogy a Taylor Fritz ellen elszenvedett sérülés mennyire a múlté, vagy még hátráltatja-e annyira a szerbet, ami egy hosszú, akár négy órás fináléban döntő lehet. Egyértelműen Djokovic Melbourne királya, és az idei évben az adogatása az egyik legnagyobb fegyvere eddig a tornán (átlagban 16,7 ászt ütött, míg karrierje során ez a szám 5.3 ász meccsenként), de talán hosszú évek óta ez lesz az első olyan AusOpen döntő, amikor nem egyértelműen a szerb a találkozó esélyese.

A két teniszező eddig hét alkalommal találkozott egymással, a kettőjük párharcában a szerb vezet 4-3-ra, de legutóbbi meccsüket a tavalyi ATP Finals-on az orosz nyerte 6-3 6-3 arányban. Amennyiben Medvedev ismét legyőzi Djokovic-ot, úgy hétfőtől feljön a világranglista második helyére, így 16 év után először fordul elő, hogy nem a nagy négyes két tagja áll a világranglista első két helyén.