Bartoli: A tenisz nincs felkészülve a Nagy Hármas utáni időszakra

A korábbi wimbledoni bajnok francia teniszező is kifejtette véleményét a sportág jövőjéről

A Roger Federer, Rafael Nadal, és a világelső Novak Djokovic alkotta szupergeneráció az elmúlt két évtizedben töretlenül uralja a teniszt. Ismertségük, népszerűségük világszerte felértékelte a sportágat, amely felett súlyos árnyként lebeg közelgő visszavonulásuk. Szakértők, szurkolók egyaránt találgatják, a fiatal generáció miként tudja majd betölteni az általuk hagyott űrt.

Marion Bartoli véleménye szerint nagy érvágás lesz a tenisznek a Nagy Hármas visszavonulása, és a 2021-es Miami Open példáján mutatta be, szerinte milyen mértékű lehet a visszaesés.

Az idei döntőt a lengyel Hubert Hurkacz és az olasz Jannik Sinner vívta. A nézettégi adatok szerint 72 százalékkal kevesebb néző volt kíváncsi a mérkőzésre, mint a 2019-es fináléra Roger Federer és John Isner között. “A tenisz egyáltalán nem készült fel az új időkre. Ha most végigsétálsz Miami utcáin, a hétköznapi járókelőnek fogalma sem lesz róla, kik játszották a tenisztorna döntőjét, kivéve, ha teniszrajongók.”– mondta Bartoli.

Hozzátette azt is, hogy szerinte Roger Federer menedzsmentje lehet a követendő példa az ATP és a fiatalok számára, akik a svájci szupersztárról egy globális sportikon imázsát alakították ki : “Az biztos nem jó út, ha felteszik a kezüket és azt mondják: Senki sem pótolhatja Roger és Rafát, ezért meg sem próbáljuk felépíteni a fiatal versenyzők arculatát. Így nehéz lesz szponzorokat találni és működtetni az ATP Tourt az elkövetkező években.”

Bartoli konklúziója szerint az átmenet biztosan nem lesz kellemes, de idővel a három szupersztár helyét muszáj átvennie a számtalan tehetséges fiatalnak. Szerencsére egyelőre mind Federer, mind Djokovic és Nadal aktívak és sikerre éhesek, így a teniszvilágnak maradt némi ideje megalkotni a visszavonulásuk utáni stratégiáját.

Forrás

A kiemelt kép forrása: Teniszvilág