Nem marad el idén az Indian Wells-i torna

A nagyszabású kaliforniai kemény pályás versenyt elhalasztották a pandémia következményei miatt, de a szervezők megígérték, igyekeznek majd új időpontot találni. Úgy tűnik, sikerrel jártak.

A BNP Paribas Open illetékesei csütörtökön jelentették be, hogy októberben rendezik meg a tavasszal elhalasztott kemény pályás tornát, ami hagyományosan a WTA és az ATP naptárában is a szezon első Masters/1000-es eseménye szokott lenni, ám idén a COVID-pandémia következményei (a versenynaptárok átszervezése) miatt kénytelenek voltak kivenni a pixisből. Így történt meg, hogy egy ekkora tornát egymás után a második évben is elhalasztottak (tavaly is az ismert okok miatt), de úgy tűnik, idén már megtalálják a módját annak, hogy ne maradjon el.

Tommy Haas, a torna igazgatója nem számol a pénzdíjazások csökkentésével – éppen ezért reménykedik abban, hogy el tudnak majd jönni a legjobbak is – az azonban még nem biztos, hogy az egyéni versenyek főtáblái az eddig megszokott 96 főt foglalják-e majd magukban:

“Nagy örömünkre szolgál, hogy megrendezhetjük a tornát októberben és visszahozhatjuk a teniszt a sivatagba. Mindvégig hittünk abban, hogy találunk megoldást, s hogy újra felejthetetlen élményt nyújtsunk a rajongóknak.”

A korábbi világranglista 2. német klasszis közleményében kitért arra a nehéz, 16 hónapos időszakra is, ami alatt nem tudták lebonyolítani a versenyt azóta, hogy tavaly márciusban felütötte fejét a járvány.

“Ez egy olyan meccs volt, amire nem igazán voltunk felkészülve, égi csapásként ért minket az egész. Nem nagyon volt még témánk a vírus, 2020 márciusának elején még csak elvétve volt jelen, végül mégis arra jutottunk, hogy le kell mondanunk a versenyt. Szívszorító volt, mert már minden készen állt az indulásra, sok játékos már meg is érkezett a helyszínre, de azt gondolom, helyesen cselekedtünk, egy percig sem kételkedtem ebben. Szinte mindenkit éritnett a járvány közvetve, vagy közvetlenül, de jó látni most már a fényt az alagút végén. Ez a tenisznek is jó, hamarosan mindenki fellélegezhet, a rajongók, a versenyszervezők, és a játékosok is, akik ilyen helyzetben is beutazzák a világot. 

Haas az idei tárgyalásokról is beszámolt:

“Nehéz helyzetbe kerültünk, miután kiderült, milyen változtatások árán rendezhetik meg az Australian Opent. Tudtuk előre, hogy új időpont után kell nézni, de hamar felvettük a kapcsolatot a szervezetekkel, hogy találhassunk módot az őszi átszervezésre. Nem zajlottak gördülékenyen a tárgyalások, de mindannyian a tenisz érdekeit tartottuk szem előtt, és most itt vagyunk. A teniszezők is örülnek, hogy visszatérhet a torna, nagyon szeretik ezt a versenyt. Lehet, kicsit forró lesz az október, de így is fantasztikus, hogy ide eljutottunk.

A bejelentés után természetesen a rajongói érdeklődés is megnőtt, de a jegy- és szállásfoglalások egy hónap múlva, június 21-én kezdődnek majd. Addigra az is kiderül, hogy az év 10. hónapjának mely napjain bonyolítják le a versenyt.

A BNP Paribas Open volt az első torna 2020-ban, amit a koronavírus-járvány miatt töröltek, így az akkori és az idei átszervezések miatt két és félév kihagyás után rendezik meg ezt a grandiózus versenyt. 2019-ben a hölgyeknél Bianca Andreescu, a férfiaknál Dominic Thiem volt a bajnok.

(via)

Borítókép forrása: tennishead.net