WTA: Kiki Bertens bejelentette a visszavonulását

2021. június 17.
by Diapolo

A holland teniszsztár a koronavírus és az Achilles sérülése miatt döntött úgy, hogy a szezon végén mindenképp leteszi az ütőt, de addig még szeretne sikereket elérni.

A 29 éves Kiki Bertens nem mondható öregnek a mezőnyben, de sajnos az utóbbi években nem tudta kihozni magából azt, amire úgy tűnt, hogy képes lehet. A koronavírus járvány az ő felkészülésére és teljesítményére is rossz hatással volt, ráadásul sokat bajlódott sérülésekkel is, ami nem tette lehetővé, hogy stabil induló legyen a tornákon. Az alábbiakban következzék az eddigi eredménysora, illetve rövid története, egyfajta Kiki Bertens portré.

Bertens 6 évesen kezdett el teniszezni egy lakhelyéhez közeli teniszklubban, ahol nagybátyja és a nagynénje is teniszezett. Itt figyeltek fel rá, Martin van der Brugghen vette szárnyai alá, azonban Bertens számára komoly problémát jelentett, hogy nem volt sok pénzük, a holland teniszszövetség pedig a későbbiekben sem igazán tudta őt anyagilag támogatni. Ennek ellenére a tehetsége sokáig repítette, így 18 évesen bemutatkozhatott a profik között is.

Az első áttörés 2012-ben következett, amikor a Fez-ben rendezett marokkói tornát megnyerte egyéniben, ráadásul olyan neveket verve, mint Muguruza, vagy éppen Halep. Ezek után négy ínséges év következett, de utána már következtek a nagyobb sikerek is: előbb 2016-ban egy vesztes Roland Garros elődöntő, azonban 2018-ban Cincinnatiben, majd egy évvel később Madridban is ő emelhette a magasba a trófeát már. Ennek köszönhetően a világranglista 4. helyéig kúszott fel, ám ezután már csak Szentpéterváron nyert tornát abban a szezonban, 2020-ban pedig a csonka idény miatt, ismét csak a szentpétervári diadal jutott neki sikerként. Idén még ekkora magasságokba sem jutott el, és bár a világranglista 20. helyén áll még jelenleg is, nem lehet megjósolni, hogy mennyi maradt még Bertens-ben. Eddigi pályafutása során 10 WTA tornát nyert egyéniben, azonban párosban is kiemelkedő eredményei voltak, nagyon emlékezetes például, hogy a 2017-es WTA Finals során a páros döntőt elvesztette Johanna Larsson oldalán Bertens, a túloldalon pedig Babos Timiék ünnepelhették a győzelmüket.

Elmondása szerint a hátralevő Grand Slam tornákon szeretne még indulni, illetve az olimpián is ott szeretne lenni, a többit pedig az egészségi állapotának figyelembevételével tervezi majd meg. Végezetül pedig álljon itt Bertens nyilatkozata a visszavonulása kapcsán, amit a WTA oldalának adott.

“Tudom, hogy milyen sikereket értem el, és tudtam, hogy eljön ez a pillanat, de nemcsak a sérülésem miatt döntöttem így. Az élet megmutatta nekem, hogy itt többről van szó. Azt hiszem, hogy azok a lányok, akiknek hosszabb karrierje volt, biztosan hasonlóan hozzám, átélték ezt a helyzetet. Talán könnyebb fiatalon megtenni azt, hogy kettőt hátralépsz, és kicsit hátat fordítasz a játéknak, hogy aztán újra visszatérhess. Ha a Covid nem üti fel a fejét, még talán 2-3 évig folytattam volna. Az a jó, amikor pörgésben vagyok, mert akkor folyamatosan tudok csinálni valamit, az sem okoz gondot, hogy évi 30 tornán részt vegyek, egyéniben, párosban, bárhogy. Aztán, amikor újra és újra hátra kell lépned, akkor válik igazán nehézzé ez a történet. Nagyon élvezem most, hogy itthon lehetek, és az itthonlét közben döbbentem rá, hogy miért kéne nekem kimennem megint játszani? Miért szenvedjek a sérülésekkel, az erőnlétemmel, azzal, hogy hogyan érzem magam a pályán, amikor itthon is lehetnék, és végre jól érezhetném magam? Azt éreztem, hogy mindennap 100%-ot beleadok, és mégsem elég, most már nem elég, és nem tett boldoggá a játék, így feltettem magamnak a kérdést, hogy miért csinálom még mindig ezt? De a miértre nem találtam a választ.

Egy új fejezetet szeretnék nyitni az életemben, és már nagyon várom, hogy milyen lesz. Jelenleg ez a legfontosabb a számomra már: szeretnék egy új házat, egy új életet, a jövőben talán gyerekünk is lesz, és még talán egy kutyánk is. Tényleg, csak ennyit szeretnék, egy normális életet. 

Örülök, hogy így zárhatom le a pályafutásom. Talán jó eredményekkel sikerül emlékezetessé tenni ezt az utolsó szezont, de bármi lesz, büszke vagyok arra, amit elértem, csodálatos volt, és örülök, hogy Elise és Remko  (Bertens edzője és férje – a szerk.) oldalán fejezhetem ezt be, mindent bele fogok még utoljára adni, hogy szépre sikerüljön a lezárás.”

A kép forrása: wtatennis.com