WTA: Feloldották Yastremska eltiltását, így újra versenyezhet

2021. június 22.
by Diapolo

Tavaly derült ki, hogy Dayana Yastremska egy doppingteszten fennakadt, azóta pedig a kálváriája csak tovább gyűrűzött, egészen tegnapig, amikor ítélet született az ukrán lány eltiltása kapcsán.

Yastremska aligha keltett volna feltűnést az eltiltásával, hiszen azért ez megesik néha, ráadásul bár komolyan haladt a top 20 felé, egyelőre nem jutott olyan magasságokba, mint a többi korabeli lány, akik már kiemelkedő sikereket tudhatnak magukénak. Az ukrán lány tavaly november végén versenyen kívül adott pozitív mintát, amiben meszterelonra bukkantak, mely növeli a tesztoszteront a szervezetben. Ezek után felfüggesztették, majd fellebbezett a döntés ellen, de az ITF és a CAS is érvényben hagyta az eltiltását. Yastremska így idén még nem indult tornán, sőt, tovább aggódhatott, hiszen volt párja ellene tanuskodott, meggyanúsítva őt azzal, hogy vele akarták eltussoltatni az ügyet, hogy tisztázhassák az ukrán lányt.

A 21 éves lány az Instagramján jelentette be, hogy az Independent Tribunal, azaz a Független Bíróság megvizsgálta az ügyét, és nem találta bűnösnek a doppingvád kapcsán, így azonnali hatállyal visszatárhet a WTA Tour-ra. Tavaly a negyedik fordulóig jutott Wimbledonban, ám mivel felfüggesztése miatt nem tudott nevezni a tornára időben, így idén biztosan nem lehet ott a kevesebb, mint egy hét múlva kezdődő tornán. Yastremska jelenleg a 37. a világranglistán, és jó eséllyel Wimbledon után már indul majd versenyeken, hogy felvegye újra a ritmust.

Az ítélet kapcsán persze nehéz nyilatkozni, hiszen valószínű, hogy soha nem tudjuk meg, hogy mi történt valójában, és hogy jogos volt-e az eltiltás, vagy a felmentés.

A kép forrása: wtatennis.com