Wimbledon 2021: Federernek kicsit küzdenie kellett a nyolcaddöntőért

A veterán svájci a harmadik fordulóban a hazai közönség előtt játszó Cameron Norrieval mérkőzött meg. Az első két szett megnyerése után talán a saját dolgát tette nehézzé.

Roger Federer legoptimistább rajongói azt sejthették kedvencük visszatérésével kapcsolatban, hogy bár az eddigi eredményei 2021-ből nem valami rózsásak, a formaidőzítést kedvenc tornájára, Wimbledonra célozza meg. Nos, a feltételezésük közel áll az igazsághoz, ugyanis a nyolcszoros bajnok svájci az első fordulóban még szenvedett Adrian Mannarino ellen, ám a 64 között Richard Gasquet ellen már a tőle megszokott, lehengerlő eleganciával játszott. Valami ehhez hasonlót produkált szombati mérkőzésén is a harmadik forduló első két játszmájában Cameron Norrie (29.) ellen, aki a britek utolsó talpon maradt teniszezője volt férfi egyesben.

A 20-szoros Grand Slam-bajnok Federer remek adogatójátékának és egy-egy breaknek köszönhetően 70 perc után dupla-szettelőnybe került, s bár a harmadik játszma már sokkal szorosabb volt, így is megnyílt az esély arra, hogy simán lezárja a találkozót. Ehhez kellett volna 5/5-nél a két break-labda valamelyikét kihasználni, ez viszont a svájci részéről elmaradt. A kihagyott lehetőség el is bizonytalanította Federert, Norrie pedig ezt kihasználva szépített. A torna nyolszoros bajnokának játéka a harmadik szett végén és a negyedik elején kicsit “szétesett”, különösen a tenyeres oldalon. Brit ellenfele szerváira így is veszélyes volt, de vagy a szoros szituációkban nem tudta maga javára fordítani a labdameneteket, vagy ahogyan történt negyedik játszma első breakje után, rögtön vissza tudta őt breakelni Norrie. Páran már felálltak Federerrel szemben az első két szett elvesztése után Wimbledonban, de végül nem a szombati nap lett az, mikor ez megismétlődik. A svájci később ismét megnyert egy fogadójátékot, majd szervái mögött a győzelmet is bebiztosította, 2 óra 36 percnyi tenisz után – végeredmény: 6/4 6/4 5/7 6/4. A nyolcaddöntőben az olasz Lorenzo Sonego lesz az ellenfele, aki gond nélkül győzte le az ausztrál Duckworth-t.

Egyébként a délutáni órákban nem történt meglepetés, továbbjutott Matteo Berrettini (7.), aki három 6/4-es szettben búcsúztatta a szlovén Aljaz Bedenét és készülhet fel a belorusz Ilya Ivashka ellen. Alexander Zverevnek (4.) már kicsit nehezebb dolga volt Taylor Fritzcel (31.), ugyanis az amerikai elvette az első játszmát a US Open tavalyi döntősétől (6/7(3) 6/4 6/3 7/6(4)). Zverev a negyedik körben a kanadai Felix Aguer-Aliassime-mel (16.) találkozik, aki a vártnál hamarabb fejezte be a nap rangadójának beharangozott meccsét Nick Kyrgios ellen: az ausztrál fenegyerek is az idén rendkívül csúszós borítás “áldozata lett”.

A férfiaknál már csak egy meccs van hátra a szombati programból. Daniil Medvedev (2.) a US Open korábbi bajnokával, Marin Cilic-csel (32.) játszik az 1-es pályán, de a horvát szett- és break-előnyben van a regnáló világbajnok ellen. A mérkőzés nyertese Miami idei győztesével, Hubert Hurkacz-csal (14.) játszhat majd a negyeddöntőbe jutásért.

Kép forrása: AFP & eredmenyek.com