Wimbledon 2021: Djokovic már csak egy mérkőzésre van Federer és Nadal rekordjától

Denis Shapovalov parádésan játszott az elődöntőben, mégsem tudott egy szettet sem nyerni a világelső ellen.

Zsinórban harmadik wimbledoni döntőjébe jutott be péntek kora este Novak Djokovic (1.). A kétszeres címvédőnek a legjobb 4 között Denis Shapovalovval (10.) kellett megmérkőznie, aki bár valószínűleg élete eddigi legjobb teniszét tette le a Centerpályára, ez egy játszma megnyerésére sem volt elég. A 22 éves kanadai ígéret amellett, hogy “nyerő-orientált” teniszt játszik, balkezes és egy kézzel üti a fonákot, így igazi csemege volt azt látni, ahogyan a játéktudása ilyen magas színvonalon bontakozik ki.

Bátran kezdett el teniszezni élete első – gyaníthatóan nem utolsó – Grand Slam-elődöntőjében, ugyanis az első adódó alkalommal elvette Djokovic szerváját. Shapovalov ahogyan a folytatás során is játszott, kevesen gondolták volna, hogy az lesz egyben az utolsó break-je is a mérkőzésen, pedig így történt. A nyitószettben el tudta vinni addig a break-előnyét, hogy adogasson a vezetés megszerzéséért, de több ziccert is kihagyva, gyakorlatilag visszahozta Djokovicot a játszmába. A szerb ekkor még messze volt tudása legjavától, különösebb extra nyújtása nélkül követte ellenfelét. Ám ami az első szett végén történt, az utólag a teljes meccset is prezentálta: hiába játszott parádésan Shapovalov, mikor fel kellett volna tenni az i-re a pontot, rendre hibákat vétett. Djokovic pedig amennyire “dörzsölt” harcos, képtelen volt rontani ilyen helyzetekben. A világelső 8 nyerője mellé ugyanennyi ki nem kényszerített hibát ütött, míg Shapovalov az első szettet 13-12-es mérleggel zárta, viszont az, hogy a világelső szerezte meg a vezetést, jól bizonyítja, hogy a teniszben az dönt, ki nyeri meg a fordulatokat kiváltható pontokat – s nem feltétlenül az, hogy ki nyeri a legtöbbet, az első szettet 38-38-cal zárták a felek.

Shapovalov Wimbledon 2021

Nagyon jól játszott, de végül hetedjére is kikapott Djokovictól Shapovalov.
Kép forrása: sportsnet.ca

Ha egy fiatal kihívó egy szetten keresztül sanyargatja a Nagy Hármas valamelyik tagját, de a végén nem ér el vele semmit, az általában a meccs folytatására kihatással van. Shapovalov viszont folytatni tudta meggyőző teniszét, Djokovicnak továbbra is ébernek kellett lennie, ugyanis jól játszott fogadóként a kanadai. A forgatókönyv viszont ismét ugyanaz volt, Djokovic megúszott, vagy éppen megmentett minden olyan szituációt, mikor veszélybe kerülhetett volna. A 10. kiemelt csak a második szettben harcolt ki öt break-labdát, csak egyik pontot se nyerte meg, míg a világelső 5/5-nél rögtön kihasználta első lehetőségét. Shapovalov közel volt Djokovichoz, s mégis oly távol…

Azt sem szabad viszont elfelejteni, hogy Djokovic játéka is egyre stabilabbá vált a nyerő ütéseinek száma is folyamatosan emelkedett. Ezt a 2 óra 42 perces, impulzív mérkőzést úgy zárta, hogy mindössze 15 ki nem kényszerített hibát jegyezhetett fel magának. Shapovalovot bár nem tudta még a harmadik szettben sem “leszakítani”, de a fiatal kanadai remekül tartotta magát, az újabb felvonásban ő hárított féltucat fogadóelőnyt. Az újabb tie-break kapujában viszont nem tudott megálljt parancsolni Djokovic nyomásának. A mérkőzés után ő is megkapta ugyanazt az ovációt a közönségtől, mint a szerb, s végül könnyes szemekkel lépett le a Centerpálya gyepéről. Lesz még ő a férfi tenisz-elit tagja, az biztos – végeredmény: 7/6(3) 7/5 7/5.

Djokovic ellenfele a vasárnapi döntőben az olasz Matteo Berrettini (7.) lesz, aki a nap első meccsén négy szettben győzte le Hubert Hurkaczot (14.). A világelsőnek immáron már csak egy mérkőzést kell megnyernie ahhoz, hogy beérje Roger Federert és Rafael Nadalt a Grand Slam-győzelmek számában (20-20). Pénteken ahogyan játszott, az alapján optimistán várhatja pályafutása hetedik wimbledoni döntőjét, ismét sikerült mindenféle előjel nélkül előrukkolnia tudása legjavával.

Borítókép forrása: hindustantimes.com