Wimbledon 2021: Ashleigh Barty megszerezte második Grand Slam győzelmét

A női döntőben a végeredményt tekintve nem történt meglepetés, de maga a mérkőzés sok fordulatot tartogatott, így egy remek döntőt vívott Barty és Pliskova.

A találkozó, és talán az egész wimbledoni torna előtt Ashleigh Barty (1.) volt az egyik, ha nem a legnagyobb esélyese a tornának. Karolina Pliskova (8.) döntőbe jutása már csak azért is különös volt, mert aligha sokan fogadtak volna arra, hogy képes lesz legyőzni Sabalenkát az elődöntőben.

Barty és Pliskova is a második Grand Slam döntőjét vívta, ám míg az ausztrál megnyerte a sajátját, Pliskova elvesztette a 2016-os US Open finálét. Egymás elleni összevetésükben Barty vezet 5-2 arányban, legelőször még 2012-ben, 16 évesen verte Karolina Pliskovát, legutóbb pedig áprilisban a stuttgarti versenyen találkoztak, akkor is a világelső nyert.

A döntő szinte hihetetlenül simán indult, Barty 4-0-ra vezetett, amikor a cseh teniszező végre megérkezett a meccsbe, de az első szettet már ez sem tudta visszahozni neki, és szűk fél óra alatt szetthátrányba került így. A második játszmában már az órára is ránéztem, mert 3-1-es Barty vezetésnél még mindig csak 40 percnél járt a találkozó, ám elmaradt a rekord rövid wimbledoni döntő, miután a világelső játéka visszaesett, és talán először torpant meg az esély kapujában. Ez bőven elég volt Karolina Pliskovának, aki egyetlen break hátrányban volt, majd átvette az irányítást, és egészen a tiebrak végéig magabiztosan játszott. Ennek jutalma az lett, hogy kiegyenlített szettek tekintetében, és kiharcolta a döntő szettet.

A záró felvonás – mint utóbb kiderült – hamar eldőlt, hiszen az ausztrál már a játszma elején elvette Pliskova adogatását, és ezzel az előnnyel végig is gyalogolt a győzelemig, így 6:3, 6:7, 6:3-mal nyerte meg a wimbledoni finálét. Ezzel az is eldőlt, hogy a világelsősége jó eséllyel még sokáig nem lesz veszélyben, ráadásul ez a győzelem a szezon hátralevő részére is nagy löketet adhat a világelsőnek.

A kép forrása: wtatennis.com