Olimpia 2020: Alexander Zverev küzdhet meg az aranyéremért Tokióban

Alexander Zverev jutott be másodikként a tokiói olimpia fináléjába. A német teniszező szetthátrányból fordítva győzte le a világelső Novak Djokovicot. 

A tokiói olimpiai torna második elődöntőjében igazi slágermeccs következett, hiszen a világelső Novak Djokovic a német Alexander Zverevvel mérkőzött meg. Mind a kettejük számára az első döntő volt a tét az ötkarikás játékok történelmében. A szerb a fináléba jutással már harmadjára próbálkozott, a német először játszhatott elődöntőt Olimpián.

A mérkőzés első játékában Zverev rögtön break labdához jutott, azonban Djokovic egy kiváló szervával hatástalanította azt. Az elmulasztott fogadó előny nem maradt büntetlenül, miután a szerb, Zverev hathatós segítségének köszönhetően elvette a német adogatását. Djokovic ráadásul 4-1-nél újra breakelni tudott, majd miután a saját szerváját két ászt ütve gond nélkül hozta, 6-1-gyel megszerezte a vezetést.

A második felvonás elejének forgatókönyve kísértetiesen hasonlított az elsőre. Djokovic az első gameben egy remek adogatással break labdát hárított, majd 2-2-nél Zverev könnyű hibái által a második fogadó előnyét értékesíteni tudta. A szerb hiába tett ezzel a breakkel hatalmas lépést az olimpiai döntő felé, Zverev 3-2-es hátrányánál agresszív tenisszel válaszolt, és minden kezdődhetett előröl. A torna negyedik kiemeltje a folytatásban egyre jobban elengedte a kezét, és miután a játszmán belül másodszor is elnyerte Djokovic adogatását, 5-3-nál az egyenlítésért szerválhatott. A német pedig nem teketóriázott sokat, azonnal lezárta adogatóként a szettet, amit 6-3-ra nyert meg.

Zverev break hátrányból fordította meg a második játszmát
Kép forrása: consent.yahoo.com

Zverev ráadásul remekül kezdte a döntő szettet, hiszen az első játékban elvette Djokovic adogatását. A német azok után, hogy adogatóként négy fogadóelőnyt hárított, a játszmán belül másodszor is elnyerte a szerb szerváját, így már 3-0-ás vezetésre tett szert. A német a szett további részében makulátlanul adogatott, 5-1-nél pedig fogadóként vetett véget a mérkőzésnek. Zverev 2 óra 5 perc játékot követően győzte le Djokovicot.

Djokovic harmadszor veszített el olimpiai elődöntőt egyéniben
Kép forrása: twitter.com

Alexander Zverev tehát ott van pályafutása első olimpiai döntőjében, ahol majd az orosz Karen Khachanovval mérkőzik meg az aranyéremért.

A mérkőzés végeredménye: 

Alexander Zverev ( 4 )-Novak Djokovic ( 1 ) 1/6 6/3 6/1

Kiemelt kép forrása: twitter.com