Olimpia 2020: Belinda Bencic óriási csatában lett aranyérmes

Belinda Bencic nyerte meg a teniszezők női egyes versenyét a tokiói olimpián. A svájci egy kiélezett csatában győzte le a fináléban a cseh Marketa Vondrousovát. 

A tokiói olimpia női egyes fináléjában csupán egyetlen kérdés maradt. Belinda Bencic 2008-at követően szerez aranyérmet Svájc számára, avagy Marketa Vondrousova révén 1988 után újra cseh győztes lesz teniszben az ötkarikás játékok történelmében.

Bencic kezdte jobban a finálét, aki rögtön elvette ellenfele adogatását, és ezáltal megnyerte az első két játékot. Vondrousova hamar megérkezett a mérkőzésbe, 3-2-nél már átvette a vezetést, azonban break előnye nem tartott sokáig, és 3-3-nál minden kezdődhetett előröl. Magabiztos szervajátékok követték egymást, és nagyon úgy nézett ki Tiebreak dönt az első szett sorsáról. Vondrousován azonban először látszott az idegesség jele, amit Bencic maximálisan kihasznált, így a svájci 7-5-tel szettelőnybe került.

Bencic hatalmas csatában szerzett vezetést
Kép forrása: eurosport.co.uk

A hátrány tudatában Vondrousova egyre jobban elengedte a kezét, és teljesen megváltozott a játék képe. A cseh a játszma legelején, majd a közepén is elnyerte Bencic adogatását, így pillanatok alatt ellépett 5-1-re. A svájci ugyan harcolt annak érdekében, hogy két szettben lezárja a találkozót, viszont csak a szépítésre futotta az erejéből, Vondrousova pedig 6-2-vel kiegyenlített.

Vondrousova meggyőző játékkal egyenlített ki
Kép forrása: eurosportplayer.com

A győztes kimenetele annak fényében, hogy a két játékos sorra vette el a másik adogatását, megtippelhetetlen volt. A döntő játszma első 6 gamében 4 break született, és így jutott el a két fél 3-3-ig. Az idegek csatája következett, aminél kulcsfontosságúnak bizonyult Bencic szempontjából, hogy 3-3-nál fogadó előnyt hatástalanított, és nem veszítette el a szerváját. A svájci egy rövid ápolást követően pillanatok alatt elnyerte Vondrousova adogatását, majd egy maratoni játékban a második mérkőzéslabdáját értékesítve olimpiai bajnok lett.

Bencic bírta jobban idegekkel a végét, olimpiai aranyérem lett a jutalma
kép forrása: tennismajors.com

Belinda Bencic fantasztikus olimpiai menetelést tudhat maga mögött. A svájci teniszezőnő a torna korai szakaszában búcsúztatta a Roland Garros idei bajnoknőjét, majd rendkívül egyben volt mentálisan, hiszen utolsó három mérkőzését egyaránt döntő szettben nyerte meg. Bencic egy borzasztóan erős mezőnyben lett a Svájciak első női olimpiai bajnoka ebben a sportágban.

A döntő végeredménye: 

Belinda Bencic ( 9 )-Marketa Vondrousova 7/5 2/6 6/3

Kiemelt kép forrása: nippon.com