Djokovic: “Kritikán aluli volt a játékom”

A csalódott világelső így kommentálta a US Open döntőben elszenvedett vereségét, és magyarázatot is adott a gyenge teljesítményre

Novak Djokovic duplán is történelmet készült írni vasárnap este a New York-i Arthur Ashe stadionban. Ha megnyerte volna a US Open döntőjét, Rod Laver 1969-es hőstette óta az első férfi teniszező lett volna, aki teljesíti a naptári Grand Slamet. Nem mellesleg 21. major címét szerezte volna meg, túlszárnyalva ezzel Roger Federert és Rafael Nadalt.

Ellenfele Daniil Medvedev volt, a világranglista 2. helyezettje, aki ellen a szerb utolsó öt mérkőzésükből hármat elveszített. Az orosz első Grand Slam győzelméért lépett pályára, és egy meglepően egyoldalú, 2 óra 16 perces mérkőzést követően (6-4, 6-4, 6-4) fel is emelhette a trófeát.

“Minden tekintetben a tudásom alatt játszottam. Lassú voltam. Nagyon próbálkoztam, megtettem mindent, de rengeteg ki nem kényszerített hibát ütöttem, és gyakorlatilag nem volt szervám.” – mondta az összetört Djokovic a sajtótájékoztatón. “Ha olyasvalaki ellen játszol, mint Medvedev, akkor az adogatójátékod folyamatosan nyomás alatt van. Sok ászt üt, és mivel nagyon jól helyezi a szerváit, rengeteg könnyű pontot szerez belőlük.”

Fordulópontot jelenthetett volna a mérkőzésen, ha a második szett elején Djokovic ki tudja használni bréklabdáit. Ez azonban nem sikerült, sőt, büntetést kapott ütőtörésért.

A torna korábbi szakaszában is látszott, hogy a világelső nem tudja pályára tenni legjobb teniszét, de a döntőbeli kudarcra más indokot is felhozott: “Igaz, hogy több időt töltöttem a pályán, mint Daniil. De érzelmileg is megterhelő időszak áll mögöttem. A Grand Slamek, az olimpia, hogy hazai közönség előtt játszhattam Belgrádban. Ma este olyan volt, mintha ez a sok érzés összesűrűsödött és rám nehezedett volna.” – ismerte el a szerb.

“Sajnos az utolsó lépést nem tudtam megtenni. De mindent egybevetve elégedett vagyok a szezonnal. Az elmúlt években világossá tettem, hogy a Grand Slameken akarok jól játszani, és idén ezt sikerült teljesítenem, hiszen hármat megnyertem, az utolsón pedig döntőt játszottam.”

A fájó vereség ellenére egyvalami vigasztalhatja a szerbet: a közönség szimpátiája és buzdítása, melyet nem minden esetben tudhat magáénak, ezúttal mellette volt. A szurkolók most állva tapsolták Djokovicot, aki meghatottan vette tudomásul a feléje áramló szeretetet:

“A közönség nagyon különlegessé tette ezt az estét. Nem tudtam, kinek szurkolnak majd, nem voltak elvárásaim. De arra a hihetetlen energiára, támogatásra és szeretetre, amit sugároztak, örökké emlékezni fogok.”

A férfimezőny ebben az évben óriási átalakuláson ment át, és az eddig feltörekvő tehetségnek mondott fiatalok rárúgták az ajtót a Federer-Nadal-Djokovic alkotta Nagy Hármasra, immár Grand Slam szinten is. Djokovic úgy gondolja, ez határozottan előnyös a sportág számára:

“Mindannyian reméljük, hogy a tenisz népszerűsége és nézettsége nem csökken azáltal, hogy Roger, Rafa és én esetleg már kevesebbet játszunk. Természetesen mindhárman továbbra is nyerni akarunk a pályán. De mint a sportág jeles képviselőinek, felelősségünk van a tenisz jövőjének alakításában is, és meg kell próbálnunk minél több szurkolót szerezni a sportágnak.”

Forrás

A kiemelt kép forrása: foxsports.com.au