Carlos Alcaraz Garfia, a forgószél

Bár ma kezdődik a World Tour Finals, a világ 8 legjobb játékosának év végi viadala, engem jelenleg sokkal inkább lázba hoz egy 18 éves fiatalember elmúlt heti – sőt, elmúlt fél éves – teljesítménye. Személy szerint úgy vélem, olyan pillanatnak lehetünk éppen szemtanúi, amilyennek az elmúlt 20 év során csak 3 alkalommal. Egy jövőbeni nagy bajnok színre lépésének.

Carlos Alcarazt 15 évesen fedezte fel Juan Carlos Ferrero, aki 2003-ban, néhány héttel Alcaraz születése után nyerte meg a Roland Garros férfi egyesét. JCF, a “Szúnyog” edzőként Alexander Zverevet hagyta ott kicsivel korábban, mert elégedetlen volt Sascha hozzáállásával. Alcaraz esetében nem volt ilyen gond. A volt világelső egy csiszolatlan gyémántot látott a fiúban, aki megveszekedett módon, megalkuvás nélkül, 100%-os erőbedobással püfölte a labdát. Ferrerónak tetszett Alcaraz agresszivitása, szárnyai alá vette, azóta Carlitos a Ferrero Akadémián csiszolódik, és elmondhatjuk, hogy a nyers gyémántból lassan csillogó drágakővé vált.

Alcaraz már 17 évesen 3 Challenger tornát nyert, ami figyelemre méltó, de ez egyáltalán nem jelenti automatikusan, hogy nagy bajnok lesz az ígéretes tehetségből. Ugyanezt megtette korábban Richard Gasquet és Felix Auger-Aliassime is, aztán később valahol út közben elvesztették a fonalat. Ennél már valamivel jobb ajánlólevél a másik három úriember, aki szintén véghez vitte ezt a bravúrt: Juan Martin del Potro, Rafael Nadal és Novak Djokovic.

A murciai spanyol fiú azonban ezután sem lassított. 2021-ben hónapról hónapra javulva, egyre jobb játékot mutatott, és egyre jobb eredményeket ért el. Nyáron megszerezte élete első ATP bajnoki címét Umag városában, majd kőkeményen helytállt igen magasan jegyzett játékosokkal szemben is, az elmúlt három hónap során például a ma kezdődő ATP VB résztvevői közül Tsitsipast és Berrettinit is legyőzte. Ha hozzá vesszük, hogy a múlt héten Berrettiniék sorsára jutott a VB-ről éppen csak lecsúszó Jannik Sinner, vagy picivel korában a lassan újra csúcsformába kerülő Andy Murray, és a veresége után nem sokkal Indian Wellsben bajnoki címet szerző Cameron Norrie is, akkor elmondhatjuk, hogy máris igen szép skalpok díszítik a 18 éves játékos övét.

Carlos Alcaraz Garfia szédületesen sokoldalú játékos, már most az egyik legkomplettebb teniszező a profi mezőnyben. Járása, viselkedése, jelenléte a pályán, sőt harci szelleme és lábmunkája is példaképére, Rafael Nadalra hasonlít, játékának agresszivitása és technikai tudása viszont  Roger Federert idézi. Nem rossz kombináció, ugye?… Jan-Michael Gambill szakkommentátor, korábbi kiváló játékos videojátékhoz hasonlította Alcaraz játékát, és azt is hozzátette, soha senkit nem látott még, aki ennyire vadul ütötte volna a labdát.

Carlitos ránézésre kissé talán alacsonynak tűnhet a mostani kétméteres fiatalokhoz képest, de ez megtévesztő, ugyanis éppen olyan magas (185 centi), mint Nadal és Federer, és hát ők is vitték azért valamire. Ha ehhez hozzá vesszük, hogy a spanyol tini folyamatosan képes 210 km/h feletti első szervákra, akkor megállapíthatjuk, hogy nincs olyan nagy hátrányban a méretei miatt.

Nagyon fura ezt kijelenteni egy 18 éves játékosról, de mindent jól csinál, egyszerűen nincs gyenge pontja. Remekül szervál és fogad, nem csak jól támad, hanem jól védekezik is, kiválóan röptézik, és elképesztően gyors. Ahogy a tenyerest gyorsítja, az pedig maga a megtestesült teniszélmény. Senkit nem láttam még, aki 18 évesen ilyen sebességgel teniszezett volna, forgószélként söpri el ellenfeleit, akik lélegzethez is alig jutnak szédületes tempója miatt. Rendkívül ritka adottság, ezért feltűnő, hogy fiatal korát meghazudtolóan jó döntéseket hoz a nehéz szituációkban, sokszor egészen váratlan megoldások formájában. Ez különösen tetszik benne. Remekül fel van építve a játéka, tudja, mit csinál, nem ijed meg senkitől, és mentálisan rendkívül erős, a fontos pontoknál is bátran és jól játszik. Ez így együtt eléggé halálos egyvelegnek tűnik, nem?

Természetesen simán nyerte a NextGen Finalst, a 21 éven aluliak világbajnokságát, de ez már nem is az ő szintje. Lehet, hogy jövőre már top 8-as játékosként a World Tour Finals résztvevője lesz. Hogy később mire viheti? Ezt természetesen nem tudhatjuk. Azt viszont tudjuk, hogy már két egymást követő teniszgeneráció bicskája tört bele Federer, Nadal és Djokovic leváltásába, sokan emiatt már temetik is a profi teniszt. Most azonban, ha Jannik Sinner és Carlos Alcaraz játékát látjuk, úgy tűnik, megnyugodhatunk a tenisz jövőjét illetően, valószínűleg lesz kiket néznünk a Big3 visszavonulása után, és szerencsére azok nem Zverevek és Rublevek lesznek. Sőt, még azt is el tudom képzelni, hogy a fent említett olasz és spanyol fiú fogja majd 2-3 év múlva Djokovicékat nyugdíjazni.