Elsőfokon sikeres volt Novak Djokovic fellebbezése az ausztrál kormánnyal szemben

A döntés értelmében mégiscsak indulhat az Australian Openen a szerb, de az Ausztrál Bevándorlási Minisztérium is megvizsgáltatja a férfi világelső ügyét.

Az Újév első hetén vagyunk túl, de máris az elmúlt évek egyik legmegosztóbb sztorija alakult ki a 2022-es Australian Open körül. Az ausztrál kormány járványügyi intézkedései hatására még az előző év végén kikötötték, hogy a Melbourne-i Grand Slam-tornán csak Covid ellen beoltott teniszezők vehetnek majd részt. E kikötés legnagyobb vesztesének kétség kívül az a személy bizonyult, aki a verseny történetének legeredményesebb teniszezője: nevezetesen Novak Djokovic, aki közismerten szkeptikus azzal kapcsolatban, mekkora fontosságot is nyilvánít a világ többsége a vírus megfékezésére szánt vakcináknak, ebből kifolyólag nem oltatta be még magát.

A szigorú megkötések ellenére az Ausztrál Tenisszövetség (Tennis Australia) az Ausztrál Védőoltási Műszaki Csoport (ATAGI) szakmai tanácsadása révén zöld utat adott december 30-án a 20-szoros Grand Slam-bajnoknak. Öt nappal ezelőtt azonban Melbourne-be érkeztekor a repülőtér személyzete megtagadta az országba való belépés jogát, az állam pedig elutasította a vízumát – mondván, hogy az ATAGI-t elavultnak tartják – ezután került a kitoloncolásra várók hotelébe. Az ügy nagyon megosztotta az embereket, attól függetlenül, hogy szeretik-e a teniszt, vagy sem. A legtöbb ausztrál állampolgár Scott Morrison minisztrerelnök álláspontját képviselte, vagyis a szabályok vonatkozzanak mindenkire, ám az országban élő jelentős létszámú szerb közösség  az utcákra vonult, hogy kifejezzék Djokovic iránti szolidaritásukat. Az azonban hamar világossá vált, hogy a világelső és jogi képviselői fellebezni fognak a döntés kapcsán. Így jutottunk el a hétfői tárgyalásig, aminek elsőfokú döntése végül Djokovicnak adott igazat.

A fellebezés egyik fő pontját az adta, hogy a képviselet szerint a világelső 2021 december 16-án pozitív Covid-tesztet produkált, ám kigyógyult a fertőzésből, ilyen esetekben pedig az érintettek mentesülnek az ismert kikötések alól. A Tennis Australia erről is kiállított egy tanúsítványt abban az dokumentumban, ami megadta Djokovicnak a különengedélyt a tornán való induláshoz. Az ominúzus napon azonban Szerb Nemzeti Postaszolgálat ceremóniáján vett részt, ami némi összeférhetetlenségre enged következtetést, vagy minimum arra, hogy nem tudott fertőzöttségéről.

Az ügy bírája, Antony Kelly azt állapította meg, hogy az ausztrál határőrség hibásan járt el, mikor a 9-szeres Australian Open-bajnok vízumát elutasították: nem kapta meg a megfelelő mennyiségű időt arra, hogy felvegye a kapcsolatot jogi képviselőivel, miután közölték vele, hogy törölni kívánják a vízumát. Kelly bíró ezen megállapítását Morrison miniszterelnök korábbi kijelentésével támasztotta alá, vagyis a szabály az szabály mindenki számára: ha Djokovicnak be kell(ene) tartania az ausztrál jogszabályokat, akkor az ausztrál államnak is biztosítania kell őt is arról, hogy a szabályoknak megfelelően legyen lehetősége képviselni a jogait.

A döntés elsőfokon jogerős – “Csak amiatt vagyok izgatott, hogy ugyan milyen más döntést hozhattam volna meg? Védencem hivatalos dokumentumba foglalt felmentését egy professzor és egy szakképzett orvos deklarálta, akik az állam által megalapított független szakértői testület tagjai.” – tette hozzá Anthony Kelly. Ennek értelmében Djokovic szabadlábon távozhatott a bíróságról és szállásáról is, s kezdheti meg felkészülését az Australian Openre.

Másodfokon azonban az Ausztrál Bevándorlási Minisztérium is megvizsgáltatja az ügyet. Amennyiben pedig ebben az esetben az államnak adnak igazat, akkor Djokovicot három évre is kiutasíthatják az országból. A bíróság viszont ezen esetben mindenképpen ki fogja kötni, hogy a reptéren történt incidensek ne ismétlődjenek meg.

Egy biztos, a történetnek még nincs vége…

Borítókép forrása: news.sky.com