Kanada diadalmaskodott az ATP Kupán

Kanada végső győzelmével zárult a 2022-es ATP Kupa. Shapovalovék a fináléban már a szinglik után eldöntötték a Spanyolország elleni összecsapást. 

A 2022-es ATP Kupa utolsó párharcára került sor Kanada és Spanyolország válogatottja között. Az elődöntők tartogattak bőven izgalmakat, hiszen Roberto Bautista Agut egy mindent eldöntő Tiebreak után lőtte be a spanyolokat a fináléba, a kanadaiak pedig a páros mérkőzésnek köszönhették a létjogosultságukat a döntőre.

Pablo Carreno Busta és Denis Shapovalov párharca nyitotta meg a 2022-es ATP Kupa fináléját. A spanyol rögtön a mérkőzés első játékában komoly nyomás alá helyezte ellenfelét, a kanadai azonban remekül állva a sarat, és egy maratoni hosszúságú gamet tudott végül sikerrel abszolválni. A spanyolnak ugyan még volt lehetősége a breakre 2-2-nél, de komolyan megbosszulta önmagát, hogy a szett során kidolgozott hat fogadóelőnyből egyet sem tudott értékesíteni. Shapovalov ellenfele könnyelműségért 5-4-nél a lehető legjobb időzítéssel büntetett, és 6-4-gyel megszerezte a vezetést. A második felvonás már nem hozott ennyire szoros küzdelmet, hiszen Carreno Busta hiába jött vissza 4-1-es hátrányból, Shapovalov 4-3 után két játékot egyaránt magabiztosan megnyerve lezárta a találkozót. A kanadai így megnyerte hazája számára az ATP Kupa fináléjának első egyéni találkozóját.

Shapovalov magabiztos győzelemmel szerzett vezetést Kanadának
Kép forrása: atpcup.com

Felix Auger-Aliassimen volt a sor, hogy bebiztosítsa Kanadának az ATP Kupa trófeáját, ehhez azonban le kellett győznie az egész torna alatt meggyőzően teniszező Roberto Bautista Agutot. Az első játszmában egy gyors break váltást követően hatalmas harc ment azért, hogy valamelyik játékos ismét fogadóként nyerjen gamet. Rengeteg break lehetőség maradt kihasználatlanul, így végül a szettet Tiebreak döntötte el. Az idegek harcát egyértelműen Auger-Aliassime bírta jobban, aki 7-3 arányban bezsebelte a rövidítést, így Kanada karnyújtásnyira került az ATP Kupa győzelemtől. Bautista Agut igyekezett megfordítani a mérkőzést, azonban a második szett harmadik játékában elpuskázott break labdák sokba kerültek számára. A kanadai a saját fogadóelőnyét 4-3-nál riválisával ellenben értékesíteni tudta, majd egy könnyed adogatójátékot követően feltette arra a bizonyos I-re a pontot.

Auger-Aliassime győzelmének köszönhetően Kanada lett a 2022-es ATP Kupa bajnoka
Kép forrása: atpcup.com

Kanada válogatottja nyerte tehát a 2022-es ATP Kupát. Shapovalovék megérdemelten emelhették magasba a trófeát, hiszen a csoportkör legfontosabb mérkőzésén Auger-Aliassime legyőzte a továbbjutáshoz Alexander Zverevet, majd Kanada a fináléban nagyon magabiztosan mattolta az addig kiválóan teniszező spanyol csapatot.

2022-es ATP Kupa finálé végeredménye: 

Kanada-Spanyolroszág 2-0 

Denis Shapovalov-Pablo Carreno Busta 6/4 6/3

Felix Auger-Aliassime-Roberto Bautista Agut 7/6(3) 6/3

Kiemelt kép forrása: dawn.com