Pont került az ügy végére: Djokovicnak el kell hagynia Ausztráliát, nem lesz címvédés az AO-n!

Pénteken utasították el másodjára a férfi világelső vízumát, magyar idő szerint pedig vasárnap reggel végleges döntés született a szerb klasszis Ausztráliában való tartózkodásáról.

Kitoloncolják Novak Djokovicot Ausztráliából. A 20-szoros Grand Slam-győztes szerb még hétfőn szerzett jogot oltatlansága ellenére arra, hogy beléphessen az országba, s megkezdje felkészülését az Australian Openre. Az első tárgyalásról korábban be is számoltunk.

Az ügy újabb fejezete pénteken kezdődött, miután Alex Hawke ausztrál bevándorlásügyi miniszter másodjára is elutasította a teniszező vízumát. A tárcavezető döntése nyomán várható volt, hogy Djokovic jogi képviselete ismét fellebbez majd, az újabb tárgyalásra pedig vasárnap került sor. A jogerős döntés magyar idő szerint kora reggel született meg, melynek értelmében elutasították a fellebezést, újabbra pedig már nincsen lehetőség.

Ennek értelmében a 34 éves teniszező címvédési reményei szertefoszlottak, a 21. Grand Slam-győzelem megszerzésére pedig legközelebb nyáron lesz lehetősége, a Roland Garroson. Az érintett nem sokkal később nyilatkozatot tett az interneten:

“Szeretnék egy rövid nyilatkozatot tenni, hogy kitérjek a mai bírósági tárgyalás eredményeire. Úgy érzem, pihennem kell, mielőtt bármilyen további megjegyzést tennék. Rendkívül csalódott vagyok a Bíróság elutasító döntése miatt. A miniszternek a vízum törlésére vonatkozó határozatának bírósági felülvizsgálatára irányuló kérelmemet elutasították, ami azt jelenti, hogy nem maradhatok Ausztráliában és nem vehetek részt az Australian Openen. Tiszteletben tartom a Bíróság döntését, és együtt fogok működni az illetékes hatóságokkal az országból való távozásommal kapcsolatban. Kényelmetlenül érzem magam, hogy az elmúlt hetek középpontjában én álltam, és remélem, hogy most mindenki a játékra koncentrálhat és a versenyre, amit nagyon szeretek. Szeretnék minden jót kívánni a játékosoknak, a torna vezetőinek, a személyzetnek, az önkénteseknek és a szurkolóknak. Végül szeretném megköszönni családomnak, barátaimnak, csapatomnak, rajongóimnak és honfitársaimnak a folyamatos támogatásukat. Mindannyian nagy erőt jelentettek számomra.”

Nem sokkal később Alex Hawke is nyilatkozatot adott ki:

“Üdvözlöm Ausztrália teljes szövetségi bíróságának mai egyhangú döntését, amely megerősíti azon döntésemet, hogy a migrációs törvény értelmében gyakorolni kívánom Novak Djokovic úr vízumát a közérdekből. Ausztrália erős határvédelmi politikája biztonságban tartott minket a világjárvány idején ami az egyik legalacsonyabb halálozási arányt, a legerősebb gazdasági fellendülést és a legmagasabb oltási arányt eredményezi a világon. Erős határvédelmi politikánk szintén alapvető Ausztrália társadalmi kohéziójának megőrzéséhez, amely a világjárvány ellenére tovább erősödik. Az ausztrálok nagy áldozatokat hoztak, hogy idáig eljuthassanak, és a Morrison-kormány szilárdan elkötelezett amellett, hogy megvédje ezt a pozíciót, ahogyan azt az ausztrál emberek elvárják.”

A végleges döntés időpontja azonban semleges szempontból, az Australian Open szervezőinek szemszögéből kifogásolható, ugyanis csütörtökön elkészítették a főtáblákat, a férfi egyes nevezési listája pedig Djokovic nevével kezdődött. A kilencszeres bajnok ráadásul már a torna nyitónapján pályára lépett volna, honfitársa, Miomir Kecmanovic ellen, az első nap programját pedig már vasárnap közzé is tették a szervezők. Ők azonban természetesen reagáltak a döntésre, Djokovic helyét a főtáblán a selejtező szerencsés vesztese, az olasz Salvatore Caruso veszi majd át.

Az ügy végére tehát pont került, de borítékolható, hogy a sportág jelentős személyiségei közül még sokan elmondják a véleményüket. Mindez azonban magát a játékot nem fogja már gátolni hétfőtől. A férfi egyes pedig valamivel nyíltabb versenyt hozhat majd.

A borítókép forrása: india.on-24.com