Egy istenadta tehetség, aki mindennapi életre vágyott mindig is – Ashleigh Barty visszavonul

2022. március 23.
by DGM96

A hölgyek világelsője alig egy hónappal 26. születésnapja előtt jelentette be a váratlan hírt.

Befejezi pályafutását az ausztrálok háromszoros Grand Slam-győztes teniszezőnője, Ashleigh Barty. A női világelső honfitársának, s korábbi páros partnerének, Casey Dellaquának adott interjújában jelentette be a döntését. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a hír sokkolja a teniszvilágot, elvégre még csak 25 esztendős, 114 hete folyamatosan vezeti a WTA világranglistáját – ami a negyedik leghosszabb sorozat Steffi Graf (186), Serena Williams (186) és Martina Navratilova (156) regnálása után – nem mellesleg már csak egy US Open bajnoki cím hiányzott volna a karrier Grand Slam teljesítéséhez.

“Eltelítődtem a sikerekkel – fejezte ki érzéseit az interjú elején Barty – nincs meg bennem már sem lelkileg, sem fizikailag a késztetés, hogy folyamatosan a legmagasabb szinten legyek. Ez az első alkalom, hogy ezt így hangosan kimondom. Most sem könnyű, de boldogan jelentem ki és készen állok arra, hogy új fejezetet nyissak az életemben.”

Rendkívül ritka, hogy valaki pályafutása ezen szakaszán vonuljon vissza. “Ash” Barty az elmúlt három év egyik legsikeresebb női teniszezője. Már most, 20-as évei közepén olyan eredményekkel büszkélkedhet, amivel előbb-utóbb helyet kap majd a Nemzetközi Tenisz Hírességek Csarnokában. Első egyéni Grand Slam-győzelmét a 2019-es Roland Garroson aratta, tavaly Wimbledon bajnoka lett, idén pedig hazája nagy tornáját, az Australian Opent is bezsebelte, ezzel Melbourne-ben 44 év után ünnepelhettek hazai győztest a hölgyek között. Karrierje során 15 egyéni tornát nyert, ám páratlanul technikás játékának köszönhetően párosban is eredményes volt. Ebben a “szakágban” 12 versenyt nyert meg, köztük a 2018-as US Opent, melynek döntőjében az amerikai CoCo Vandeweghe oldalán Babos Tímeát és Kristina Mladenovicot győzte le (meccslabdát hárítva), ám a többi Grand Slam-eken is játszott egy-egy döntőt korábban.

“Tudom, mennyi munka kell ahhoz, hogy a legjobb legyen az ember, ezt már többször is mondtam a csapatomnak. Úgy érzem viszont, hogy ennél többet már nem tudok beleadni. Mindent kiadtam magamból ebben a gyönyörű sportban. Viszont az, hogy ezt elmondhatom magamról, boldogsággal tölt el. Ez jelenti nekem a sikert.”

A sportág igazán tájékozódott rajongói viszont talán annyira nem is lepődnek meg Barty döntésén. Rendhagyó módon menedzselte mindig is a pályafutását. Első színrelépése 2013-ban történt, ebben az évben cseperedett nagykorúvá, miközben Dellacqua oldalán három Grand Slam-döntőt is játszott. Karrierje voltaképpen ekkor vette kezdetét, de az év végén úgy döntött, hogy szünetet szeretne tartani.

“Túl gyorsan jött akkor minden nekem. Olyan életet éltem, amilyet egy normális tinédzser lánynak nem szokása. Átlagos életre vágytam kicsit.”

Az első egyéni Grand Slam-siker: Roland Garros, 2019
Kép forrása: usopen.org

21 hónapot hagyott ki, mialatt a sportolástól azért nem távolodott el: a Brisbane Heat női krikettcsapatban játszott, majd 2016-ban döntött a visszatérés mellett. Azon év végét már a világranglista 88. helyén zárta, 2017-ben pedig bekerült a top 20-ba. Talán ez a legnagyobb bizonyíték arra, hogy mekkora veleszületett tehetsége is volt a teniszhez.

“Tudom, nem úgy állok a teniszkarrieremhez, ahogyan a legtöbben, de mindig is figyeltem arra, hogy a mindennapi élet élményeiben is részesüljek. Nagyon hálás vagyok a tenisznek, megadta nekem az összes álmomat, és még annál többet is. Most már viszont más céljaim vannak, úgyhogy itt az idő, hogy letegyem az ütőt.”

Első egyéni GS-sikere után természetesen nagy reményekkel vágott neki a folytatásnak, de a 2020-as szezonban nagyon keveset játszott. A koronavírus-járvány globális méreteket öltött, a világ bezárkózott, ő is otthon maradt, holott annak az évnek az utolsó felére azért visszatért a teniszvilág a régi kerékvágásba. Teniszütő helyett ekkor golfütőket ragadott és meg is nyert egy helyi versenyt szülővárosa, Ipswich (nem összekeverendő a kelet-angliai nagyvárossal) klubjában.  Tavaly azonban ő is visszatért és szerzett öt tornagyőzelmet 2021-ben, köztük Wimbledonban is. Ez a siker érzelmileg talán nagyobb mérföldkövet jelentett neki, mint szakmailag.

“Wimbledon megnyerése emberként és sportolóként is megváltoztatott. A legnagyobb álmom volt, amiért meg is dolgoztam keményen, de talán pont a kemény munka ébresztett rá arra, hogy a boldogság nem feltétlen múlik az eredményeken. Gondolataimat pedig többször is megosztottam a csapatommal.”

A tavalyi wimbledoni finálét háromszettes csatában nyerte meg a cseh Pliskova ellen.
Kép forrása: independent.co.uk

Barty parádésan kezdte az idei évet. Adeleide-ben tornagyőzelemmel melegített be az Australian Openre, amit aztán szettveszteség nélkül nyert meg. Legnehezebb játszmája éppen a Danielle Collins elleni döntőben volt, melynek második szettjében 2/5-ös hátrányba került amerikai vetélytársával szemben, ám végül egy magabiztosan megnyert rövidítéssel hozta el Ausztráliának a közel félévszázada áhított sikert.

“Az Australian Open volt az utolsó rendezetlen számla a karrieremben, ez a győzelem pedig kellőképpen megkoronázta a pályafutásomat, s úgy érzem, most már minden figyelmemet a magánéletemnek szentelhetem. Sportolói álmaimat valóra váltottam, de vannak álmaim a mindennapi életben is, most már ezeknek szeretnék élni.”

A tenisztörténelemben nem ez az első eset, pláne nem a hölgyeknél, hogy valaki szokatlanul korán szögre akasztja az ütőt. Justine Henin is világelsőként vonult vissza 2008-ban, egy évvel korábban pedig a másik belga kiválóság, Kim Clijsters döntött hasonlóképpen, mindketten majdnem ugyanannyi idősen hozva meg döntésüket, mint most Barty (érdekesség, hogy ők ketten aztán nem sokkal később vissza is tértek). Az uraknál viszont talán csak a legendás Björn Borg szolgáltat példát, aki 1983-ban, 23 évesen vonult vissza.

“Tudom, hogy az emberek nem fogják ezt megérteni, de rendben van ez így. Tudom, hogy Ash Bartynak most már másra van szüksége, s ez nem azzal jár, hogy folyamatosan utazzak, távol a családomtól és az otthonomtól. Mindig is itt szerettem volna lenni, itt nőttem fel.”

Páratlan karrierjét aztán hazájában koronázta meg. Kevesen mondhatják el magukról, hogy mindhárom borításon nyertek Grand Slam-tornát.
Kép forrása: wtatennis.com

A háromszoros Grand Slam-bajnok hozzátette még az interjúban, hogy a 2021 őszi időszakot kiváltképpen élvezte, sok időt töltött együtt szeretteivel, párja, a golfozó Garry Kissick pedig kapcsolatuk negyedik évében után jegyezte el novemberben.

A Dellacquával készült interjú vége igazán érzelmes volt, Barty a könnyeivel küszködött.

Dellacqua: “Mivel olyan régóta ismerlek, egy dolgot tudok rólad: mindig is tudtad, mi a legjobb döntés számodra. Bátor vagy és igazán hiteles. Élvezd a nyugdíjas éveket!”

Barty: “Soha, de soha nem múlik el a tenisz iránti szeretetem. Mindig is nagy része lesz az életemnek, de szeretnék élni úgy is, mint ember, nemcsak mint sportoló.”

Immáron egykori vetélytársai reakciói pedig arra utalnak, hogy igazán népszerű személyiség volt a WTA Tour, s az egytemes tenisz berkein belül. Sokan tiszteletüket rótták le karrierje előtt Twitteren, mint például wimbledoni döntős ellenfele, Karolina Pliskova, valamint Simona Halep, Elina Svitolina, Petra Kvitova, s természetesen számos aktív vagy egykori ausztrál teniszezők.

(via)

Borítókép forrása: japantimes.co.jp