US Open 2022: Férfi elődöntők

2022. szeptember 9.
by cort

A mai napon kiderül, hogy melyik két férfi teniszező játssza az idei US Open fináléját, és elképzelhető, hogy pont kerül a világelsőség kérdésére is.

C. Ruud (5.) – K. Khachanov (27.)

Elsőként, magyar idő szerint 21 órakor a norvég Casper Ruud és az orosz Karen Khachanov feszül egymásnak az Arthur Ashe Stadionban. Előzetesen az idei Roland Garros-döntős norvég az összecsapás esélyese, aki komolyabb probléma nélkül jutott a legjobb négy közé, egyedül az amerikai Paul tudta megszorongatni. Ezzel szemben Khachanov az utolsó két meccsén egyaránt öt szettre kényszerült, és jóval több kilométer van a lábában, mint norvég riválisának. A két játékos eddig egyszer találkozott egymással, tavaly Rómában Ruud tudott nyerni három játszmában.

C. Alcaraz (3.) – F. Tiafoe (22.)

Magyar idő szerint éjjel 1 órakor rendezik a második elődöntőt, ahol a bombaformában teniszező Tiafoe, a legutóbbi fordulóban a torna meccsét játszó Alcarazzal találkozik. Bár az esélyek a spanyol győzelmét jósolják, Tiafoe az egész torna folyamán olyan tenisszel állt elő, amivel akár a végső sikerre is lehet esélye. Komolyabb megerőltetés nélkül búcsúztatta Schwartzmant, Nadalt és Rublevot is, ráadásul a hat rövidítésben eldőlő szettből kivétel nélkül mindig győztesen jött ki. Ezzel szemben Alcaraz két maratoni meccset tudhat maga mögött, amiken több, mint kilenc órát töltött a pályán. A Sinner elleni meccs még valószínűleg a lábaiban van, ezért egy esetlegesen elhúzódó mérkőzés inkább az amerikai esélyeit növelik. A két teniszező tétmeccsen eddig egyszer találkozott, tavaly Barcelonában Tiafoe nyert két szettben.

A világelsőség

Könnyen lehet, hogy a mai mérkőzéseket követően kiderül az is, hogy ki vezeti hétfőtől a férfi világranglistát. A képlet egyszerű. Amennyiben sem Casper Ruud, sem pedig Carlos Alcaraz nem jut a döntőbe, úgy Rafael Nadal nevével kezdődik hétfőtől a ATP-világranglista, azonban ha egyikőjük bejut, akkor az a játékos lép a trónra. A harmadik eshetőség, hogy Alcaraz és Ruud is bejut a fináléba, és ebben az esetben a vasárnapi döntő nem csak a US Open trófea sorsáról döntene, hanem a világelsőségről is.