Djokovic elindulhat a 2023-as Australian Openen

A szerb klasszis megkapja a vízumot az ausztrál államtól, így jövőre visszatérhet Melbourne-be.

A héten a Guardian számolt be annak lehetőségéről, hogy Novak Djokovic ausztráliai vízumtilalmát visszavonhatják, ami zöld utat adhat a volt világelső számára a jövő évi Australian Openen való részvételéhez. Mint ismeretes, az idei szezon egyik nagy botrányát az szolgáltatta, hogy a szerb klasszist kitoloncolták Ausztráliából az év első Grand Slam-tornájának előestéjén, miután problémák adódtak a COVID-19 oltási státuszával.

Az Ausztrál Bevándorlási Minisztérium oltottsághoz kötötte az országba való belépés feltételeit, ami igencsak megnehezítette Djokovic dolgát. Szakértői segítséggel megtette a jogi lépéseket, s első fokon sikeres is volt a fellebezése, így még edzhetett is a Rod Laver Arénában. Egy nappal a torna kezdete előtt azonban mégis távozni kényszerült, másodfokon már elutasították a vízumát. Az ország jogszabályainak értelmében pedig akinek elutasítják a vízumkérelmét, az az ítéletet követő három évben nem léphet be az ország területére.

Djokovic képviselői egész évben azon dolgoztak, hogy feloldják a tilalmat, s az utóbbi hetekben Craig Tiley, az Ausztrál Tenisz Szövetség elnöke, valamint a Grand Slam-torna első embere egyre pozitívabb hírekről számolt be az üggyel kapcsolatban. A csendet végül az ausztrál közmédia-szolgáltató, az ABC törte meg kedden és megerősítette a Guardian értesüléseit.

A 21-szeres Grand Slam-győztes szerb így egy év kihagyás után visszatérhet majd karrierje legsikeresebb helyszínére, ugyanis már 9-szer magasba emelhette a Normann Brooks-kupát. Egy újabb siker a jublieumi, 10. győzelmet jelentené, s felzárkózhatna Rafael Nadal mellé a négy nagy tornán aratott győzelmek rangsorában. Mint tudjuk, Djokovic fő célja az, hogy a vele, Nadallal és Roger Federerrel fémjelzett hármasból ő bizonyuljon végül a legeredményesebbnek.

Kép forrása: tennis365.com