Djokovic újabb rekordokat döntött meg

Habár számos tornát, köztük két Grand Slamet is ki kellett hagynia idén, Novak Djokovic az év végi világbajnokságon megmutatta a világnak, hogy továbbra is a legjobbak között a helye

A Covid oltás miatti visszásságok ellenére a korábbi világelső szerb 2022-ben öt tornát nyert, köztük Wimbledont is behúzta.

Utóbbi győzelmének köszönhetően vehetett részt az ATP világbajnokságon múlt héten, ahol szettveszteség nélkül menetelt a döntőbe, ott pedig 7-5, 6-3-as sima eredménnyel hódította el a trófeát Casper Ruud ellen.

Hatodik ATP világbajnokságával Djokovic több sportági rekordot is megdöntött vagy beállított:

  • 35 évével a legidősebb világbajnok lett. Eddig Roger Federer tartotta ezt a csúcsot, aki 2011-ben, 30 évesen nyert.
  • Hatodik győzelmével beállította Roger Federer győzelmeinek számát.
  • A győztesnek járó 4.740.300 dollár a valaha volt legmagasabb pénzdíj. Összehasonlításul, ez az összeg magasabb, mint az idei Roland Garros és Wimbledon férfigyőztesének járó summa összesen.
  • Djokovic az első játékos, aki három különböző évtizedben is világbajnok lett.
  • Az első és utolsó győzelme között (2008 és 2022) 14 év telt el, ami hosszabb Pete Sampras és Roger Federer eddigi 8 éves rekordjánál.
  • Carlos Alcaraz és Djokovic egyaránt öt tornát nyert 2022-ben, ezt a csúcsot közösen tartják.
  • Djokovic az első Roger Federer óta (2010), aki egy szezonon belül minden szinten (ATP250, 500, 1000, Grand Slam és Finals) tudott tornát nyerni.

Néhány tekintetben csúcsközeli teljesítményt ért el Djokovic idén: megszerezte 91. ATP trófeáját (eggyel marad el Rafael Nadaltól), ő a harmadik játékos, aki három különböző városban nyert ATP világbajnokságot, illetve 15. alkalommal zárja az évet a Top 5-ben (Nadal és Federer 16 -szor tudta ezt megcsinálni).

Forrás

A kiemelt kép forrása: wwos.nine.com.au