AusOpen 2023: A férfi döntő beharangozója

2023. január 28.
by cort

Novak Djokovic tizedszer, vagy Stefanos Tsitsipas először? A szerb beéri Nadalt a Grand Slamek számában? Képes lehet a görög megállítani Melbourne koronázatlan királyát? Kinek a nevével kezdődik hétfőtől a férfi teniszezők világranglistája? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a holnapi Australian Open döntőjében.

Két nagyszerű formában, és rendkívül magabiztosan menetelő játékos feszül egymásnak holnap magyar idő szerint 9 óra 30 perckor a Rod Laver Aréna kék borításán. Nincs olyan előjel, mutató, ami ne a szerb győzelmét prognosztizálná. A két teniszező karrierje során eddig 13 alkalommal találkozott egymással, tízszer Djokovic, háromszor pedig a görög hagyta el győztesen a pályát. A képet – Tsitsipas szempontjából – némileg árnyékolja az a tény, hogy a legutóbbi nyolcat a volt világelső szerb nyerte. A görög leginkább abba kapaszkodhat, hogy a 2021-es Roland Garros döntőben majdnem sikerült elkapnia Djokovicot, de akkor kevés volt a két szettes előny. Melbourne azonban nem Párizs, ezt alighanem a görög is tudja, de az is tény, hogy Tsitsipas ezen a tornán sokkal rutinosabbnak, magabiztosabbnak tűnik.

A döntőig vezető úton Tsitsipas csak az olasz Jannik Sinner ellen izzadt meg komolyabban, míg a szerb – különösen az utóbbi három mérkőzésén – átgázolt ellenfelein. Ha Djokovic tudja hozni a torna második hetében mutatott játékát, akkor alighanem teljesen mindegy milyen formában teniszező Tsitsipas lesz a háló túloldalán, csak asszisztálni fog a szerb tizedik Australian Open, összességében huszonkettedik Grand Slam trófeájához.