Jubileumi siker: Novak Djokovic tizedszer is Australian Open-bajnok!

Stefanos Tsitsipas legyőzésével ismét beérte Rafael Nadalt a Grand Slam-győzelmek számában, jövő héttől pedig újra világelső lesz a szerb.

A legnagyobb kérdése az lehetett 2023 első férfi Grand Slam-döntőjének, hogy vajon véget lehet-e vetni egy 9 meccs óta tartó nyeretlenségi sorozatnak az ember nagy mumusának kedvenc pályáján, aki ott már négy éve és többtucat mérkőzés óta nem kapott ki? Stefanos Tsitsipas (3.) egy nagy gátat áttört azzal, hogy negyedik Australian Open elődöntőjét már megnyerte, de első döntőjében még nagyobb akadály gördült elé Novak Djokovic (4.) személyében. A görög teniszező a találkozót megelőzően 12-szer mérkőzött meg a szerb klasszissal, de csak kettőt tudott megnyerni. Legutóbbi győzelmére több, mint három éve került sor, azóta pedig sorra szenvedte el a vereségeket annak ellenére is, hogy a meccsek zöme egyébként szoros volt. Első Grand Slam-döntőjét például dupla-szettelőnyről veszítette el a 2021-es Roland Garroson.

Ezúttal sem a görögnek kedveztek a feltételek. Tudni lehetett, hogy Djokovic győzelmi szándékkal tér vissza kedvenc versenyére, ahol tavaly konfliktusok és jogviták közepette hiúsult meg részvétele. Már nagyjából a torna féltávjánál körvonalazódtak az erőviszonyok és lehetett arra számítani, hogy Djokovic és Tsitsipas juthat be az Australian Open döntőjébe. A papírformát pedig állva hagyták, így kétség sem fért ahhoz, hogy a két legjobb maradt talpon a verseny utolsó napjára. A hagnulat pedig a Rod Laver Arénán belül és körül is felfokozott volt, hiszen Ausztráliában és azon belül Melbourne-ben is népes létszámú görög, valamint szerb diaszpóra él, melyek tagjai a tőlük megszokott balkáni vagy éppen mediterrán szenvedéllyel buzdítják kedvenceiket.

Kép forrásai: thewest.com.au & telegraph.co.uk

A szerb pörgött fel jobban a mérkőzés kezdetére játékban és fejben egyaránt, második nekifutásra sikerült is elvennie a görög szerváját. Tsitsipasnak elenyésző lehetőségei adódtak fogadóként, mindemellett sokat hibázott, sok munkájába tellett az is, hogy „partiban legyen” a játszma további játékaiban. Nem tudott Djokovichoz férkőzni, aki 36 perc után meg is nyerte az első szettet.

A folytatásban azonban elolvadt a különbség kettejük között. Tsitsipas összeszedte magát és egyre jobban, egyre többször tette próbára Djokovic szervajátékát és az idegeit is. A szerb nem volt már annyira makulátlan, mint a mérkőzés elején, többet hibázott és ezt fejben is nehezebben viselte: feszültnek látszott és sokat panaszkodott a stábja felé. A görögnek viszont csak 5/4-es vezetésnél volt először break-labdája, de ez volt talán a legjobb pillanat, mert ez egyből szettlabdát is jelentett. Djokovic azonban ekkor ismét a jobbik arcát mutatta: hosszabb labdamenet alakult ki, amit a szerb egy tenyeres nyerővel nyert meg. A pont után Tsitsipas kétszer is hibázott, Djokovic pedig megmenekült.

Djokovic AO 2023

Djokovic magához képest agresszívan játszott az egész tornán. A döntőben a tenyereseinek átalgsebessége meghaladta a 130 kilométer per órát!
Kép forrása: eurosport.com

Végül rövidítés döntött a második játszmáról. A hét nyert pontig tartó játék úgy kezdődött, ahogyan a meccs is: a szerb élesebb volt, a görög sokat hibázott, ami 4-1-es Djokovic vezetést eredményezett. Sokak megdöbbenésére viszont egy kettős hibának is köszönhetően elolvadt az előnye. Több pontot viszont nem nyert a tie-breakben Tsitsipas, aki így nagyon nehéz helyzetbe került. Djokovic ugyanis közel 13 éve (!) veretlen dupla-szettelőnyben.

Tsitsipas a legelső játékban megcsinálta első – mint kiderült, egyetlen – break-jét a meccsen. Djokovic a második szettet követő hosszabb szünete után tompának tűnt, de a következő játékban, remek tenisszel azonnal visszabreakelt. Ezután pedig talán a legszínvonalasabb szakasza következett a meccsnek, annak ellenére, hogy valóságos status quo állt be és magabiztosan adogattak mind a ketten. Tsitsipas számára vált kissé szorossá a helyzet mikor először szervált a meccsben maradásért: a negyedik kiemelt eljutott 30-30-ig, de ezt követően nem sok beleszólása volt a görög adogatójátékába. Végül újabb tie-breakre került sor, ahol bár a szerb megnyerte az első 5 pontot, szorosra sikeredett a lezárás: három egymást követő meccslabdájából az utolsót tudta kihasználni. A győzelem pillanatában viszont ez már mit sem számított.

Végeredmény (2 óra 56 perc) : N. Djokovic (szerb, 4.) – S. Tsitsipas (görög, 3.) 6/3 7/6(4) 7/6(5) 

Djokovic Tsitsipas AO 2023

Kép forrása: twitter.com/82_md

Sokadik alkalommal láthattuk, ahogyan a szerb megnyer egy Grand Slam-tornát, de ennyi siker után is még láthat az ember valami olyat, amit eddig még nem. A kézfogás után Djokovic rögtön felment a páholyához ünnepelni, többek között edzőjével, Goran Ivanisevic-csel, valamint testvérével és édesanyjával. Mindenki egymás nyakába borult, a kupac alján pedig fekve és zokogva hevert az ünnepelt a szektor utolsó széksora előtt.

Minden feszültség kitört Djokovicból, ami őt érte az elmúlt egy évben. 2022-ben a négy nagy tornából csak kettőn indulhatott, Wimbledoni győzelméért pedig nem kapott ranglista pontot. Tehát nemcsak az ATP rangsorában, de a Rafael Nadal ellen vívott párharcban is alulmaradt. A tavalyi szezon végén azonban már lehetett érezni, hogy nem fogja ezt annyiban hagyni, megnyerte az ATP Finalst, s közben a zöld jelzést is megkapta az idei Australian Openre.

Ezzel a győzelmével pedig megkoronázta 2022 őszén kezdődő menetelését. Immáron kétszámjegyű sikere van a Rod Laver Arénában, 22-szeres Grand Slam-bajnok, tehát ismét döntetlenre áll Nadallal szemben. De vajon ez volt-e a diadalmenet vége? Vonakodva mondhatjuk, hogy igen. A nehézkes tavalyi év után megint őt érezhetjük “pole pozícióban”, még akkor is, ha ő sem lesz fiatalabb, s ezt azért már az ő teste is megérezte például ezen a tornán is. Játék színvonalában hozzá lehet férkőzni, de mikor döntő szituációkra kerül a sor, nehezen lehet kikezdeni. Még mindig…

Borítókép forrása: atptour.com